Sok olyan határozatlan tényező van jelenleg a piacon ami miatt a részvények képtelenek emelkedni, ezek közül hoztuk el most a két legfontosabbat.

Még mindig köztünk van a koronavírus

A legfontosabb mindközül az, ami miatt az egész helyzet kialakult. A koronavírus még mindig itt van közöttünk, még mindig fertőz, és még mindig nincs ellenszer. 

Júliustól szeptemberig csökkenő számokat produkált az új megbetegedések száma Amerikában, azonban a hideg idő beköszöntével újból magasabb esetszámokat kezdenek regisztrálni, és ez csak tovább fokozódhat. Egy esetleges újabb hullám nem vonná feltétlenül magával az újabb zárásokat, vagy korlátozásokat, azonban mindenképp sértené a gazdasági aktivitást, és hátráltatná a tőkepiacok felépülését.

Több gyógyszergyártó cég ért már a célegyenesbe, az oltóanyag terén, azonban még mindig nincs pontos dátum, hogy mikortól lesz vakcina. Így a befektetők figyelme továbbra is a gyógyszergyártó cégeken kell hogy legyen, akiknek nem csak gyorsan kell előállítaniuk a piacokra is gyógyító hatású készítményt, de hatékonynak is kell lennie hosszútávon.

2020-as választások

A koronavírus után, vagy éppenséggel mellett, a 2020-as év egyik legérdekeltebb témája, hogy ki lesz idén az Amerikai Egyesült Államok elnöke. A második ciklusára készülő Donald Trump egyelőre ugyan alulmarad demokrata ellenfele, Joe Bidenhez képest, azonban hasonló kép rajzolódott ki előzetesen 2016-ban is, így érthetően nagy a bizonytalanság.

Ez meglátszik a VIX, volatilitást mérő mutatón is. Most a koronavírus mellett az is fokozza a bizonytalanságok, hogy idén levélben is fognak tudni szavazni az amerikai állampolgárok. A piac arra készül, hogy emiatt nagyon szoros eredmény fog kialakulni a két elnökjelölt között, és az is megesik majd nagy valószínűséggel, hogy a választás napján nem lesz meg, hogy ki fogja 4 évig vezetni az országot.

A határidős VIX-be emiatt nagy mértékű volatilitás árazódott be a választást követő két hónapra, amire befektetőként érdemes lesz odafigyelni. Egy esetleges Biden győzelem esetén elképzelhető, hogy további esés várható, az általa beígért vállalati adók növelése miatt, így érdemes lehet hosszabb távú vétel esetén megvárni november 3-át.