A Mol a magyar tőzsde második legnagyobb szereplője, és azon vállalata, amely árfolyama a blue chipek közül a legközelebb tartózkodik a márciusi mélypontjához. Vizsgáljuk meg, hogy mi változott az elmúlt 1-2 hónapban a Mol szempontjából, ami indokolhatja a továbbra is alacsony árfolyamot!

Saját részvény

A Mol igazgatósága 2020. szeptember 25-én jelentette be, hogy engedélyezi 5 %-nyi Mol saját részvény vásárlását; ez több, mint 40 millió darab részvényt jelent. Nem biztos persze, hogy az olajcég teljes egészében él is a lehetőséggel, illetve az ütem sem előre meghatározott, mégis érdemes megnézni, hogy egyelőre milyen hatást váltottak ki az azóta szinte folyamatos részvény-visszavásárlások. Eddig több, mint 1,2 millió darab részvényt vett a cég, azonban ehhez árfolyamhatást az első eufórián, a bejelentés utáni hétfőn történt 7 % körüli szárnyaláson kívül nem nagyon köthetünk. Persze onnan is nézhetjük, hogy lehetséges, hogy enélkül még tovább esett volna a részvény árfolyama. A Mol forgalma ahogy látjuk, igen változó tud lenni, de többnyire mostanában 1 millió alatti darabszám cserél gazdát naponta. Ehhez képest a cég 100-200 ezer darabos vásárlásai azért igen jelentősek, ha nem is mindennaposak. Mindenesetre valamilyen támaszt lélektanilag és gyakorlatilag is jelent az olajmulti árfolyamára nézve a nagyon nagy megadott tér a részvények visszavásárlására.

Forrás: www.bet.hu

Olajár és árrések

A Mol szempontjából a 3 legjelentősebb szegmens a kutatás-termelés, a finomítás-kereskedelem, illetve a fogyasztói szolgáltatások. Sorrendben a legfontosabb tényezők az olajár, a finomítói marzsok, valamint a korlátozások.

Bár a szeptemberi finomítói árrés csoportszinten 20 centtel meghaladta az augusztusit, a Mol számára releváns Brent típusú kőolaj átlagára közel 10 %-kal alacsonyabb volt az első őszi hónapban, mint augusztusban. Egy évvel ezelőtt a Brent átlagárfolyama ugyanezen hónapban 62,8 dollár volt, míg a csoportszintű finomítói árrés 5,8 dollár. A finomítói marzsok jelentős csökkenése egyébként már 2019-ben elkezdődött, többek között ezért is invesztált olajmező vásárlásba a cég tavaly-ugyanakkor a koronavírus kapcsán láthatjuk, hogy egyelőre nem az termel sok profitot.

A fogyasztói szolgáltatásokkal azonban valószínűleg továbbra sincs probléma, ugyanis amíg nincsenek jelentős korlátozások a járványhelyzet miatt, addig ez a szegmens virágzik, ahogy az elmúlt években egyébként folyamatosan.

A fő probléma azonban továbbra is a rendkívüli állapot, hogy az olajárak és a finomítói marzsok egyszerre tartózkodnak alul, ahogy a lenti diagramon is láthatjuk.

Forrás: saját szerkesztés, https://molgroup.info/hu/befektetoi-kapcsolatok/jelentesek#nav-2020 alapján

Természetesen további tényező még az általános befektetői hangulat, a járványhelyzet alakulása, azonban ezek már nem cégspecifikus tényezők. Annyi biztosan kijelenthető, hogy a Mol, mint befektetés akkor lesz igazán vonzó, ha a fenti diagramon valahol újra a 2019-es, vagy legalább 2020 eleji szinteken leszünk, hiszen a vállalat jövedelemtermelő képessége akkor tér vissza oda, ahol az árfolyam is 3000 forint felett alakult. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a Mol a korábban igen vonzó osztalékát is akkor tudja újra kifizetni a részvényeseknek, ha a fenti állítás teljesül.