Ki nyerheti az elnökválasztás, hogy áll most a verseny, és mik a várható piaci hatások?

Az elnökválasztásig már mindössze 6 nap van hátra, nem meglepő tehát, hogy a koronavírus egyre fokozódó nyomása mellett ez az esemény áll a befektetők figyelmének középpontjában. Annál is inkább, mivel a regnáló republikánus elnök, Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden között csökken a különbség a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint. Bár már 67 millióan szavaztak előre, még közel sem nevezhetjük lefutottnak az év legfontosabb politikai eseményét.

Forrás: fivethirtyeight.com

Ahogy a fivethirtyeight összeállításán láthatjuk, Trump több csatatérállamban is jelentősen csökkentette a lemaradását. Vélhetőleg az utolsó televíziós vitán való erős és nyugodt szereplése is segítette ebben. Ohio államban, bár minimálisan, de átvette a vezetést; ez 18 elektort jelent. Bőven hibahatáron belüli különbségre jött fel a hivatalban lévő elnök a 6 elektort adó Iowában, illetve a 16 elektort adó Georgiában is. Ami talán még jelentősebb, hogy mindössze 2 százalékos előnye van már csak Bidennek Floridában is, ami 29 elektort ad a győztesnek. A győzelemhez Trump szempontjából szintén szükséges Pennsylvaniában azonban még őrzi a demokrata kihívó az 5 % feletti előnyt.

Az szinte bizonyosan állítható, hogy Biden országosan végül több szavazatot szerez, mint az elnök, ugyanakkor a 2016-os elnökválasztás is rámutatott, hogy több milliós szavazati előny sem jelenti az elektori kollégiumban való többségét. A tőzsdék szempontjából a legbizonytalanabb, hogy azt sem láthatjuk tisztán, hogy melyik jelölt győzelmének örülnének a piacok, és melyik jelölt befutásától várhatunk esést. Ennek oka, hogy mindkét elnökjelölt győzelméből profitálnának bizonyos szektorok, illetve nagy a bizonytalanság a koronavírus további kezelése kapcsán is.