A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a jegybanki alapkamatot változatlanul 0,60%-os értéken hagyta. A kamatfolyosón szintén nem változtattak. Jelenleg a jegybanki egy napos betételhelyezésre számított kamat -0,05%, míg az egy napos bankközi hitelfelvételre számított kamat 1,85%.

Döntésüket azzal indokolták, hogy „A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A jegybank elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását és a Kormány gazdaságpolitikáját.

Az elmúlt hetekben, főként a koronavírus járvány kirobbanása óta, nagyot gyengült a forint más fizetőeszközökkel szemben. Azonban pont a vírus következményeként kirobbant válság miatt a jegybank folyamatos lazításra, azaz kamatcsökkentésre kényszerült, mely haladéktalanul vonta maga után fizetőeszközünk gyengülését. A napokban ismét jelentőset gyengült a forint, így sokan várták a jegybanktól, hogy valamiféle intervenciót eszközöl a gyengülés megfékezése érdekében. Egy ilyen módja lett volna ennek a beavatkozásnak a kamatemelés, amivel az inflációt is lassítani tudták volna, és hűteni a gazdaságot, illetve a forintot, ami úgy néz ki megállíthatatlanul száguld a 370-es szint felé.

A kamatemelésnek viszont az lett volna a hátránya, hogy a vállalkozások, illetve a lakosság magasabb kamat mellett jutott volna hitelekhez, ami lassítaná a válságból való kilábalást. A szigorítás ilyen körülmények között szóba sem jöhetett. Mivel az MNB inflációs célja 3% (+/-1%), a jelenlegi inflációs szinttel különösebben nem foglalkoztak, a forint árfolyamot pedig megoldhatják nyílt piaci, vagy verbális intervencióval is, ahogy azt korábban is tették.

Az MNB döntése után átmenetileg elkezdett erősödni a forint, azonban 360-ról visszafordult az árfolyam. Úgy tűnik a jegybanknak nagyobb eszköztárat kell bevetnie annak érdekében, hogy újra 360 alatt lássuk a forintot.

Forrás: mnb.hu