GameStop. Mond bárkinek is valamit a cég neve? Persze, 2 napja a csapból is ez folyik, ha aktívan kereskedünk, vagy befektetünk egy cégben, de előtte egyikünk sem figyelte túl mélyen a cég életét. Ez egy játék kiskereskedelmi lánc az Egyesült Államokban.

WallStreet Bets

Nem láttam nagy esélyt arra, hogy valaha is egy meme oldal által generált FOMO effektusról kell majd írnom, arra pedig főleg nem, hogy ez az általam is követett tőzsdei kereskedők poénjait gyártó Wall Street Bets lesz.

Az oldalt a Redditen vezetik, de van Twitter és Instagram fiókja is a tulajdonosának. Miért beszélünk róluk? Kitalálták, hogy szivatni kell azokat, akik shortolják a GameStop-ot az Elon Musk tweet-jét követő emelkedés után és csak vegyék a céget, az ajánlataikat egyre feljebb és feljebb helyezték, ezzel növelve a piacon megjelenő eladó papírok vételi árfolyamát. Mondhatni a retail harca az intézményi befektetőkkel szemben, csak arra épp nem gondolnak, hogy esetleg magukat szivatják meg ezzel a legjobban. Kereslet ugyanis nem sok lesz a cég papírjaira a mostani divat vásárlás után. A cég negatív EPS-sel üzemel, veszteséges már huzamosabb ideje így nem is fizet osztalékot.

GameStop

Nem sok fundamentális alapja van az árfolyam emelkedésének, ugyanis a céget 2002-ben alapították és azóta az árfolyam teljesen átlagos utat tett meg élete során. Volt már a cég nyereséges is és túl van az érettségi szinteken is. Volt, hogy Amerika egyik legnépszerűbb videó-játékboltja volt, de az akkori sikerességnek mára nem sok nyoma maradt. Azzal, hogy a játékokat online is le lehet tölteni, a fizikai vásárlások száma nagyot zuhant a 2010-es évek közepétől.

Mennyire van jelenleg magasan az árfolyam?

Január elsejéhez képest 700 százalékot emelkedett, a vállalat többet ér, mint az S&P 500-as cégek 10 százaléka, így piaci kapitalizációja meghaladja az az American Airlinest, az Under Armour-t, vagy éppen az Invesco pénzügyi céget. Az évet 1,2 milliárd dolláros piaci kapitalizációval kezdte, jelenleg már 10 felett van.

Az emelkedési folyamat

Aki szeretne a WallStreet Bets közösség tagja lenni, annak a reddit olvasása ajánlott, de sajnos a belsős beszélgetéseik a discord chaten, már megteltek, így oda nem lehet bejutni.