Milyen események voltak a hétvégén, és mit várhatunk az előttünk álló héttől?

Nem volt hiány a tőzsdét befolyásoló eseményekben a hétvégén, illetve az is biztos, hogy az előttünk álló hét is igen mozgalmasnak ígérkezik.

A hétvégén ahogyan az várható volt, a koronavírus járvány tovább súlyosbodott Európa országaiban, aminek köszönhetően újabb szigorításokról is döntöttek az országok. Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson (aki tavasszal maga is csak kórházi kezelés után épült fel az új vírusból) szombaton jelentős korlátozásokat jelentett be Anglia egészében, amelyek a cnbc.com tudósítása szerint hasonlóak a múlt héten Németországban, illetve Franciaországban bevezetett intézkedésekhez. A tervek szerint csupán 4 hétre szólnak az intézkedések, de ez nyilvánvalóan a fertőzöttek és elhunytak számának a függvénye.

Kampány a hajrában

A hétvégén tovább folytatta kampányát az amerikai elnökválasztás két jelöltje. Joe Biden, a demokrata kihívó és Donald Trump republikánus elnök egyaránt a csatatárállamokat látogatta meg a hétvége folyamán.

Trump Michigan államban kampányol. Forrás: www.9and10news.com

A közvélemény-kutatási adatok szerint ugyanakkor továbbra is Bidennek áll a zászló: a fivethirtyeight.com mindössze 10 % esélyt ad már a regnáló amerikai elnök újrázására. Ez a mutató Nate Silver oldala szerint 4 éve 29 % volt; látható tehát, hogy az előzőnél kisebb esélyekkel indul neki Trump a választásnak. Illetve, csak a választás hajrájának: már több, mint 80 millió ember ugyanis leadta a voksát az amerikai választásokon. Ez a tény egyrészt előre jelzi, hogy a végső eredmények a sok levélszavazat miatt váratnak majd magukra. Másrészről viszont szintén a demokrata elnökaspiránsnak kedvez, a demokrata szavazók ugyanis jóval szívesebben élnek a levélszavazat lehetőségével. Ebből adódik, hogy a választás napján majd a Trump-párti voksolók lesznek többségben, azonban a jelenlegi tudásunk alapján az biztosan nem kérdés, hogy Biden több szavazatot fog kapni.

Elnökválasztás és gyorsjelentések

A hét kétségtelenül legfontosabb eseménye az amerikai elnökválasztás, amelyre kedden kerül sor; magyar idő szerint szerda hajnalban már az eredmények is látszódni fognak jó esetben. Ugyanakkor a magyar tőzsdére vonatkozóan is lesznek fontos események: e hét péntekén 3 fontos gyorsjelentés is érkezik. Péntek hajnalban számol be a harmadik negyedév alakulásáról a Mol, az OTP és a Richter is. Ennek tükrében izgalmas, mozgalmas hétre készülhetünk, melyet azonban továbbra is a koronavírus válság állása is alakítani fog.

Forrás:

www.cnbc.com

www.reuters.com

www.9and10news.com