Koronavírus és oltási programok, várhatóan pozitív tőzsdenyitás-hétvégi összefoglaló.

Enyhülő vírusnyomás

Jó hangulatban várták tehát a hétvégét a tőzsdék, amikor újra a vírussal kapcsolatos hírek uralták a hírfolyamokat. A világ nagy részén az új vírusmutációk miatt aggódnak az oltási programok üteme mellett. Megfigyelhető azonban több helyen is enyhülés: a szomszédos Horvátországban is enyhítenek a korlátozásokon, de biztató az az adat is, hogy Nagy-Britanniában már több, mint 12 millió embert beoltottak a vírus ellen. Jelentős újranyitásról természetesen nem beszélhetünk egyik országban sem.

Magyarország-stagnáló adatok és új oltások

Magyarországon stagnáló járványadatokról számolhatunk be; bár a fertőzöttek száma már tartósan lecsökkent a napi több ezres értékről, a halálozási adatokkal kapcsolatban nincs érdemi változás; továbbra is jellemzőek még a 100-tól nem sokkal elmaradó napi halálozási adatok. Mindeközben az oltási program halad, 286 ezer fő az első, 105 ezer fő pedig már a második oltást is megkapta.

Természetesen ezek még kis számok: jelzik, hogy még hosszú heteket, esetleg hónapokat is várni kell arra, hogy érzékelhető mértékű átoltottság alakuljon ki a magyar társadalomban. Ennek felgyorsítására engedélyezték is hazánkban az orosz vakcinát; kérdés, hogy a lakosság oltakozási kedve hogy alakul persze akár az orosz, akár a többi vakcina kapcsán.

Újabb információk a 10 milliós gyorskölcsönről

Többet megtudtunk ugyanakkor a kisvállalkozásoknak nyújtott ingyenhitelről, amelyet a miniszterelnök jelentett be csütörtökön. A kormány 100 milliárdot szán az intézkedésre, a kölcsönt a Magyar Fejlesztési Bank fogja koordinálni és nyújtani. A maximum 10 millió forintos, 10 évre szóló, kamatmentes, 3 év törlesztési moratóriummal induló konstrukció komoly segítséget jelenthet a bajba jutott kisvállalkozásoknak. Felhasználhatják bérekre, járulékokra, működési költségekre, de készletbeszerzésre is az új hitelt.

Emelkedéssel nyithatnak a piacok

A fentiek tükrében a koronavírussal kapcsolatos aggályok csökkenését láthatjuk, és a határidős árfolyamok alapján a jelenlegi helyzet szerint az indexekben is meglátszik majd az optimizmus. Magyar részről továbbra is az a kérdés, hogy képes-e együtt szárnyalni a nemzetközi irányadó indexekkel a BUX, vagy pedig inkább továbbra is a különutas mozgást tapasztalhatjuk majd a magyar tőzsdeindexnél.

Forrás:

www.marketwatch.com www.koronavirus.gov.hu www.reuters.com