Visszatért a rossz hangulat a tőzsdékre, a magyar piac sem áll jól.

A tegnapi hurráoptimizmus után újra inkább a hétfői általános befektetői hangulat a jellemző a piacokon. Több bizonytalansági tényező is felmerült ugyanis a vírushelyzet gyors és eredményes lezárásával kapcsolatban. Az egyik, hogy úgy tűnik, mégsem sikerül olyan gyorsan beoltani a lakosságot, mint tervezték; az AstraZeneca például konfliktusba került az Európai Unióval, mivel a vártnál kevesebb vakcinát szállít le. Ugyanígy fokozhatja a befektetők óvatosságát az is, hogy egyre inkább úgy néz ki, hogy a felbukkanó új variánsok további korlátozásokra, illetve azok meghosszabbítására kényszeríti az országokat. December végén, a brit variáns megjelenésekor is estek a tőzsdék, de aztán hamar új csúcsra emelkedtek; kérdés, ez a forgatókönyv valósul-e meg most is.

DAX

A német tőzsdeindex különösen is érzékeny a főleg Európában újraéledő korlátozásokra, ezért nem meglepő módon gyengén teljesít. Mostanra már elolvadt a tegnapi jelentős plusz, és a hétfői minimumok közelében tartózkodik az árfolyam. Ha letörné ezt a szintet, az igen rossz jel lenne az emelkedésben gondolkodók számára, azonban a támasz vonzhat vevőket is a DAX piacára.

BÉT

A Budapesti Értéktőzsdén felemásan teljesítenek a legnagyobb papírok. Az OTP esetében egyre nagyobb mínuszról beszélhetünk, de 1 % feletti mértékben esik a még így is történelmi csúcsainál járó Richter is. A Molnál ugyanakkor kitart a jó hangulat, még mindig pluszban tartózkodik az olajmulti árfolyama tegnaphoz képest. Vélhetőleg ez annak is köszönhető, hogy az előző hetekben alulteljesítő volt a papír. Ezek eredejőként a BUX a DAX-nál mérsékeltebb, de így is látható mínuszt kénytelen elkönyvelni jelen állás szerint.

A kispapírokra egyelőre nincs hatással a romló hangulat, nem láthatunk a szokottól eltérő elmozdulást. Egyedül a Waberer’s szép emelkedését lehet érdemes kiemelni, azonban a fuvarozócég árfolyama éppen emelkedése miatt érdekes.

www.bet.hu www.reuters.com