Kezdik ledolgozni a múlt heti visszaesést a börzék.

A múlt heti kifejezetten rossz teljesítmény után valóságos feltámadást láthatunk az európai tőzsdéken. A határidős amerikai irányadó indexek is vaskosabb pluszban állnak; úgy tűnik, a befektetők már kevésbé aggódnak az elhúzódó vírus és az azzal járó korlátozások miatt. Emellett vakcinahírek is segítik a pozitív hangulatot, amint azt a hétvégi összefoglaló cikkünkben is jeleztük. Az általánosan optimista befektetői hangulat ráadásul átragadt a magyar piacra is, amire szintén ráférhet az emelkedés a múlt heti csökkenés után.

DAX

Feltámadt a DAX (www.investing.com)

Bár kifejezetten hullámzó volt a DAX számára az előző hét, végül jelentősebb eséssel fejezte be január utolsó napjait. Most viszont egy intenzív feltámadást láthatunk: hajnalban a DAX Futures árfolyama még 13300 alá is benézett, ehhez képest most már több száz ponttal feljebb tartózkodik a jegyzés a rendes kereskedési időben. Ha a német tőzsdeindex képes lesz megtartani az emelkedést a következő napokban, akkor az előző heti esés valóban csak az emelkedés kis korrekciója volt. Érdemes azonban résen lenni az előző heti turbulenciákra gondolva.

BÉT

Ahogy említettük, a magyar piacon is jó a hangulat. Bár a BUX előző héten sem esett annyit, mint például a német vagy amerikai indexek, mégis kiveszi a részét a mai emelkedésből. Ez egyértelműen a magyar tőzsde jelenleg is tartó felülteljesítését jelezheti számunkra.

Emelkedik az OTP is (www.investing.com)

Az összes blue chip emelkedik; a rallyt a külföldi piacok mozgásaira hagyományosan legérzékenyebb OTP vezeti, eddig 13800 forintos csúccsal. Nem sokkal marad le ugyanakkor tőle a Mol sem, amely a 2250-es szintet is áttörni látszik. A Richter és a Magyar Telekom esetében minimális emelkedésről beszélhetünk.

A kispapíroknál nem láthatunk az év elején, illetve a tavalyi év végén néha bekövetkező vállalatspecifikus szárnyalást. Az 5. legnagyobb súlyú tőzsdetag, az OPUS azonban jelentősebb emelkedést képes felmutatni; ha kis forgalommal is teszi ezt, némileg javíthat az előző hetekben igen negatív hangulaton a részvény kapcsán.