Annak ellenére, hogy a múlt héten kedvező gazdasági adatok érkeztek Kínából, többek között a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés is felülmúlta a becsléseket, a közgazdászok kitartanak pesszimizmusuk mellett.

A UBS az egész évre vonatkozó növekedési előrejelzését 2022-re 3%-ról 2,7%-ra, 2023-ra pedig 5,4%-ról 4,6%-ra rontotta. “Bár a jelenlegi politikai támogatás egy része a negyedik negyedévben több gyümölcsöt fog hozni, a Covid-helyzet valószínűleg a télen és 2023 elején is kihívást jelent majd, és az exportnövekedés lassulni fog” – mondta Tao Wang, a UBS vezető kínai közgazdásza a jegyzetben. Wang hozzátette, hogy a felülvizsgált 2023-as előrejelzés még mindig egy olyan forgatókönyvön alapul, amelyben az ingatlanpiac hamarosan stabilizálódik, és a Covid-korlátozások márciustól enyhülnek. De ezek a korlátozások lehúzták a befektetői hangulatot, és ez valószínűleg nem fog egyhamar helyreállni – mondta Mattie Bekink, az Economist Intelligence Corporate Network kínai igazgatója. “Nem látjuk, hogy a változás elősegítéséhez szükséges politikai karokat meghúznák” – mondta a nemzet zéró-covid politikájáról. Lényegében a nulla covid eltiporta az emberi befektetői bizalmat Kínában”. A szórványos regionális zárlatokról Kína-szerte azt mondta: “Jelenleg ez egyfajta fojtogató hatású a kínai gazdaságra nézve.”

Gyengébb jüan

A közgazdászok a kínai valuta további gyengülésére is számítanak, még azután is, hogy a múlt héten a szárazföldi és az offshore jüan egyaránt 2020 júliusa óta a legalacsonyabb szintre esett. “Arra számítunk, hogy a CNY gyengülése rövid távon folytatódik, amit részben az USD széles körű erősödése támogat” – írták a Goldman Sachs közgazdászai egy jegyzetben, hozzátéve, hogy a következő kulcsfontosságú szint, amit figyelni kell, a 7,20-as szint, amelyet utoljára 2020 májusában teszteltek. A UBS közgazdászai szerint a jüan tovább fog gyengülni az amerikai dollárral szemben, tekintettel az “eltérő amerikai-kínai monetáris politikai pályára és a lassuló kínai exportra”. A UBS Wang szerint 2022 végére az USD/CNY árfolyam 7,15 körül mozog. De mivel október 16-án közeledik a 20. Nemzeti Kongresszus, a Goldman Sachs közgazdászai nem számítanak hirtelen mozgásokra a valuta esetében. “Nem számítunk a CNY nagyon hirtelen leértékelődésére – mivel egy ilyen kulcsfontosságú politikai esemény körül a stabilitás lenne előnyös” – tették hozzá.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/19/china-data-isnt-changing-pessimistic-outlook-for-economy-yuan.html