Nagy emelkedéssel kezdte a hetet az OTP, amelyet kedd délelőtt folytatni tud. A nemzetközi piacokon is hasít a pénzügyi szektor és azon belül a bankok.

24 óra múlva feltehetően már tudni fogjuk az amerikai választások eredményét. Sokan kételkednek ebben, de az biztos, hogy többet fogunk tudni. Ettől az eseménytől sokan azt várják, hogy komoly volatilitást hoz a piacokra nagy hullámzásokkal, azonban ennek jelét egyenlőre nem látni. Elemzések szerint félelem volt a további esésektől, ennek a hétnek az elejére, de ahogy lenni szokott, ismét az ellenkezője történik és a nemzetközi indexek lendületesen emelkednek.

Pénzügyi szektor nemzetközi teljesítménye

A képen látható a nemzetközi piacok szektorainak teljesítménye és a pénzügyi szektor részletesebb bemutatása.

Ahogy az ábrán is látszik, ma a világ bankjainak és pénzügyi szolgáltatóinak jelentős része jól teljesített a piacokon. Az OTP esete azért különleges, mert jellemzően nincs nagy korreláció a versenytársaival. Ez lényegében megvalósult tegnap is, hisz 5 százalék felett teljesített a papír, mely a bankok átlagos teljesítményének kétszerese.

A grafikonon a gyertya diagram az OTP teljesítményét mutatja, míg a két lila vonal a Bank of America és a Deutsche Bank teljesítménye. (Óránkénti chart)

A hazai fundamentális helyzet nem indokolja a kiugró eredményt, mert országunk a harmadik legnagyobb halálozási rátát mutatja népesség arányosan Európában és a számok napról napra romlanak. Az emelkedésre némi okot adhat a pénteki negyedéves jelentés, de feltehetően továbbra is visszaesés lesz megfigyelhető az évről-évre adatokban. Az előző negyedévhez képest nagyobb ugrás várható, melyet beárazhat épp a piac. A papír forgalma az elmúlt két napban meghaladta az októberi átlagot, de a héten sok olyan hírre számítani lehet, melyek nem kedveznek az OTP-nek.

A hét várható eseményei

  • A kormány hivatalosan is bejelentette, hogy a héten kétnapos kormányülést tartanak, ahol visszahoznak pár korlátozást a tavasziak közül. A bank szempontjából komoly forgalom kiesést jelenthet egy újabb karantén intézkedés, vagy a moratórium kiterjesztése januártól a társadalom szélesebb köreire.
  • Az amerikai elnökválasztás hatással lesz a pénzügyi piacokra és az esetlegesen elhúzódó eredmény hirdetés komoly bizonytalanságot hozhat a tőzsdékre.
  • A negyedéves jelentés péntek hajnalban kerül publikálásra és a várakozások szerint messze a lesz a tavalyi azonos negyedévtől. Ennek ellenére az előző negyedévhez képest 30 százalék feletti növekedésre számítanak.
OTP Bank negyedéves jelentések árbevételei és EPS adatai 2019 augusztusától