Tudástár a stagflációról.

A napjainkat jellemző gyors ütemű pénzromlás idején mindenki számára jól ismert fogalom az infláció. Az inflációnak, azaz az árszínvonal emelkedésének az ellentéte a defláció, amely az árak csökkenését jelző folyamatnak ad nevet. Kevésbé ismert fogalom viszont a stagfláció, amely minden jegybankár rémálma. Cikkünkben meg is mutatjuk, hogy miért.

Infláció és leküzdése

Ha egy adott országban elszabadulnak az árak, az ellen a központi banknak mindenképpen fel kell lépnie. Ennek oka, hogy a tartós és jelentős inflációs nyomás megélhetési válságot okozhat az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők körében, valamint a gazdasági folyamatok tervezhetőségét, kiszámíthatóságát is komolyan rontja. Nem véletlenül az árstabilitás elérése és megőrzése szinte az összes jegybank legfőbb feladata.

Infláció elleni harc – növekvő gazdaságban sem könnyű

Ha magas az infláció, az ellen a jegybankok monetáris szigorítással tudnak fellépni. A legtöbb esetben ez az eszközvásárlási programok visszafogását vagy leállítását, illetve az irányadó kamatráta emelését jelenti. A gazdaságban lévő pénzmennyiség csökkentése, a hitelfelvétel megdrágítása ugyanis hűti a gazdaságot, csökkentve ezáltal a keresletet és végső soron az inflációt is. A pénzromlás legyőzése tehát nincs ingyen, a folyamat a gazdasági növekedés visszavágásával, jellemzően a munkanélküliség emelkedésével jár.

És ha alapból stagnál a gazdaság?

A fentiek fényében az első kérdés, ami felmerülhet, hogy mi van akkor, ha a gazdaság alapból nincsen túl jó bőrben, stagnál, vagy esetleg nincs is gazdasági növekedés. És itt is kezdődik a probléma; stagflációnak a magas infláció és a stagnáló gazdaság együttes jelentété értjük. Rosszabb esetben egyenesen csökken az adott ország GDP-je. Ekkor nagyon nehéz dolga van a központi bankoknak, hiszen muszáj lenne letörni az inflációt, de erre éppenséggel nincsen tér.

Természetesen egy stagflációs helyzetből is van kiút, ekkor van szükség a mostanában szintén sokat hangoztatott puha landolásra. Azaz megpróbálni olyan mértékben és időben úgy elosztva véghez vinni az inflációs nyomás leküzdését, hogy azt a gazdaság még nagyobb károk nélkül elviselje. Teljesen tökéletes megoldás azonban nincs; egy stagfláció és annak megszüntetési mindenképpen jelentős áldozatokat kíván a gazdasági szereplőktől, beleértve a lakosságot is.

Címlapkép forrása: Shutterstock