A NYSE, a New York Stock Exchange, vagyis a New York-i Értéktőzsde rövidítése. A NYSE több mint 25 billió dolláros piaci kapitalizációjával a világ egyik legnagyobb értéktőzsdéjének számít.

A New York Stock Exchange a világ egyik legnagyobb és legismertebb értéktőzsdéjének számít. 2022 júniusában 2584 vállalat papírjait jegyezték itt. A benchmark S&P 500 index és a blue-chip Dow Jones index komponenseinek a jelentős hányada és számos külföldi, nagymúltú vállalat részvényei is a NYSE-n keresztül kereskedhetőek. A New York-i Értéktőzsdén jegyzett vállalatok piaci értéke több mint 25 billió dollár. Az értéktőzsde impozáns főépülete New York-ban, a Broad Street 18. szám alatt található.

A NYSE történelme:

A New York Stock Exchange történelme több évszázadra vezethető vissza. Eredete 1792 május 17-re tehető, amikor is 24 New York-i bróker a Wall Street 68. előtt található platánfa alatt aláírta a Buttonwood Agreement nevű, az értéktőzsdét megalapító okiratot. Kezdetben még csak 3 féle kötvénnyel és 2 bank papírjaival lehetett kereskedni. 1817-ben egy újjá reformálódás keretében a tőzsde felvette a New York Stock & Exchange Board nevet, a ma is használt New York Stock Exchange nevet 1863-ban kapta. A polgárháború idején radikálisan megnőtt a spekulatív ügyletek forgalma, mígnem az századforduló tájékára már olyan mértékben megsokszorozódott a tőzsde iránit érdeklődés, hogy egy új, központi épület megépítése mellett döntöttek. 1903-ra készült el a pénzügyi világban ikonná váló NYSE főépülete. Az épületet George B. Post tervezte, „Beaux Arts” stílusban, amely a neoklasszicizmus elveit vegyítette gótikus és reneszánsz elemekkel.

(www.shutterstock.com)

A new york-i tőzsde virágzását jól szemlélteti, hogy 1886-ban 1 millió részvény cserélt gazdát átlagosan egy nap alatt, 1987-ben 500 millió, míg 1997-ben már 1 milliárd volt ez a szám, jelenleg pedig az algoritmikus kereskedések elterjedésének köszönhetően jelentősen megnőtt a tőzsde forgalma.

A NYSE a megalapítása óta megannyi sikertörténet és kudarc színhelye. Az 1966 óta létező NYSE Composite Index az összes itt jegyzet vállalat értékét reflektálja, idén több mint 13 százalékos mínuszban van az index, az elmúlt egy év alatt pedig több mint 10 százalékkal csökkent az index értéke. A 2020-as koronavírus kirobbanását követő mélyponthoz képest azonban több mint 60 százalékos pluszban van a NYSE Composite Index.

A NYSE működése:

A New York-i tőzsdén hétfőtől péntekig, magyar idő szerint 15:30 és 22:00 óra között lehet az elektronikus rendszeren keresztül megbízásokat adni. A normál kereskedési időn kívül létezik az úgy nevezett kereskedési előtti „pre-market” és a tőzsdezárás utáni „after hours” is. Ezekben illikvidebb kereskedés folyik, mint a normál kereskedési időben, előfordulhat, hogy az ajánlatok nem teljesülnek, mivel csak limit áras megbízásokat lehet adni. A pre-market magyar idő szerint 10:00-15:30 között érhető el, zárás utáni kereskedésre 22:00-02:00 között van lehetőség. Hétvégén és ünnepnapokon nincs kereskedés.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com