Sokan vagyunk, akik nem tudják elképzelni az életüket kávé nélkül. Ez az éltető erő a fárasztó hétköznapok reggelén, mégsem vagyunk tisztában azzal, hogy mióta is létezik ez a koffeines csoda. Nos, a kávézás kultúrája rengeteget, viszont a története mit sem változott.

A következő pár sorban most szeretnénk egy kicsit jobban a történelmi rejtélyek mélyére ásni és a kávézás érdekességeit Ön elé tárni. 

A kezdetek

A kávé eredetéhez több érdekes legenda is kötődik. Van, aki úgy tartja, hogy a kávé hatását egy etióp szerzetes fedezte fel, aminek már lassan 2500 éve. Észrevette, hogy a kecskék sokkal élénkebbek, amikor a piros kávébogyókat legelik. Érdekes, régen ez újnak számított, napjainkban pedig azon törjük a fejünket, hogy hogyan szerezzünk be prémium gépeket. A Kávégép Bolt Royal kávégép kínálatában Ön is megtalálhatja a legspeciálisabb készülékeket, amelyekkel maximális szintre emelhető a kávézás élménye. 

De vissza a történelemhez! A kávé termesztésének kezdetei a 15. századra nyúlnak vissza, sőt, az első csésze kávét a 14. században Etiópiában főzték le. A 16. századra már nem volt idegen az ital Szíriában és Etiópiában sem, a török hódításokkal pedig sok más országba, például hazánkba is megérkezett a kávé.

A folytatás: több és több kávét akartak az emberek

A 17. században végre megnyíltak az első kávéházak is, és nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az olaszoknak nagy szerepe volt a különféle receptek kifejlesztésében. Olasz találmány ugyanis az espresso, amelyet gyors kifőzéssel készítettek, a legfontosabb jellemzők kioldásával. 

Az amerikai földön eleinte a tea kapott főszerepet. Az amerikai kávé egyébként az olasszal ellentétben nem is a jó zamatról szól, sokkal inkább az üzletről és a magas minőségű kínálatról. 

Miért fogyasztunk kávét?

A kávé serkentő hatással van az idegrendszerre, a szívre és a véredényekre is, illetve emellett vizelethajtó hatásáról egyaránt ismert. Tágítja az ereket, és növeli az agy oxigénellátását. Hatása egy kicsit hasonlít az adrenalinéhoz. 

Mi többnyire a Coffea Arabica és a Coffea robusta kávékat fogyasztjuk. Az ital minőségét általában az elkészítés és a pörkölés módja befolyásolja majd. 

Az arabica egy kicsit kényesebb, mint a robusta, de zamatosabb kávét ad. Az ilyen kávécserjéket csak a 900 méter feletti trópusi területeken tudják termeszteni. Nemcsak termékeny talajra, de egyenletes csapadékmennyiségre és persze 15-24 fok közötti hőmérsékletre van szükségük. 

A robusta ennél sokkal igénytelenebb, s a 900 méter alatti trópusi síkságokon termesztik.

Jelenleg Brazília a világ legdominánsabb kávétermelője, őt követi Kolumbia, Indonézia és Vietnam is. Jelenleg Etiópia a legdrágább és legkeresettebb kávé, a Bluemonté ellátója és termelője. 

Ezek után talán Ön is más szemmel néz a csészében gőzölgő kávéra, hiszen láthatja, hosszú utat jár be, s a mai napig minden cseppje kincs.