A folyamatos forintgyengülés és az ennek hatására is erősödő infláció miatt érdemes körültekinteni a magyar állampapírok piacán: mi az ideális választás a hosszabb távon takarékoskodóknak?

Nagyon lényegesen szűkítette a magyar állampapírkínálatot, amikor tavaly nyár elején debütált a szuperállampapírként is ismert Magyar Állampapír Plusz. 5 éves futamideje alatt évente átlagosan közel 5 %-os kamatával egyébként is bőven az élre ugrott, a fix kamatozású államkötvények közül egyértelműen a szuperállampapír a legkedvezőbb konstrukció.

A kincstári takarékjegyek, illetve az Egyéves Magyar Állampapír immár semmi előnyt nem tudnak felmutatni a MÁP+-szal szemben, ugyanis azok kamata 2,25 %, 2, 75 % és 2,5 %, ugyanolyan feltételek mellett. A takarékjegyek azon előnye is eltűnőben van, hogy fizikai formában is megvásárolhatók, miután 2019 novembere óta a nagyobb postákon vásárolhatunk nyomdai előállítású Magyar Állampapír Pluszt.

Azonban ahogy az infláció is kezd erősödni, illetve a forint gyengülni, úgy érdemes megnézni, hogy mikor lehetnek jók a prémium állampapírok.

Forrás: www.allampapir.hu

Ahogy látható, az inflációkövető állampapírok egyre erősebb versenytársai a szuperállampapírnak, illetve hordozzák azt a pozitív tudatot, hogy bármekkora is az infláció, mi védve vagyunk tőle, sőt, némi felárat is kapunk. A három éves változatból ez a felár 1 %, míg az 5 éves Prémium Magyar Állampapírnál 1,4 %. 3,6 %-os tartós infláció felett tehát már jobban megéri az 5 éves inflációkövető értékpapír, azonban ahhoz, hogy megérje vásárolni a 3 évesből, már 4 % feletti infláció lenne szükséges. Fontos megjegyezni, hogy a hivatalos inflációt gyakran éri az a kritika, hogy alulsúlyozza az átlagember megélhetési költségeit, emiatt a boltokban valójában magasabb inflációt tapasztalhatunk az alapvetőbb fogyasztói cikkekből, mint ami a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) havonta közölt adataiból kiderül számunkra. További hátránya lehet az infláció alapján számolt államkötvényeknek, hogy a lejárat előtti visszaváltási kondícióik jóval kedvezőtlenebbek, mint a szuperállampapíré. Míg az évente egy periódusban díjmentesen visszaváltható, a Prémium Magyar Állampapírokról ez már nem mondható el.

A Prémium Euró Magyar Állampapírhoz nagyon kicsi hozamot rendel a táblázat, ahogy láthatjuk. Ez az értékpapír az eurózóna inflációjához van kötve, ahhoz képest fizet 1 %-os, illetve 1,25 %-os prémiumot a 3, illetve 5 éves kondíciókra. Természetesen ez nagyon kevés (várhatóan kevés is marad), de a forintárfolyam gyengülése miatt mégis vonzó lehet ez a lehetőség. Kérdés azonban, hogy ebben az esetben valóban az állampapír-e a lényeg, vagy pedig gyakorlatilag devizával spekulálunk. Arra mindenesetre megfelelő lehet, hogy több évre vonatkozó forintgyengülési gondolatainkat leképezze a papír.