A szív-és érrendszeri problémák kialakulását számos tényező befolyásolhatja. Az egyik legjelentősebb kockázati faktort a magas vérnyomás jelenti. A szívnek rendkívüli plusz munkát kell kifejtenie ahhoz, hogy ezt a megemelkedett nyomást képes legyen fenntartani, ez pedig sajnos az artériák (verőerek) falának, illetve a szívizomzatnak a megvastagodásához és károsodásához vezethet.

Sajnálatos módon azonban van még néhány rizikófaktor, amelyek befolyásolhatják a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ilyen például az aktív dohányzás, a jelentős mértékű elhízás, az idősebb kor, a magasabb koleszterinszint, valamint az életmód is, főként a mozgásszegény életmód.

A legújabb kutatási eredmények

A közelmúltban lezárult tudományos kutatás során, amely 2000 fő részvételével zajlott, és a vizsgált személyek 25 és 65 év közöttiek voltak, magas vérnyomással rendelkeztek, arra keresték a választ a kutatók, hogy a munkahelyen átélt stressz, valamint a kialvatlanság, alvási nehézségek miként befolyásolhatják a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, illetve a halálozást.

A kutatást Karl-Heinz Ladwig, a müncheni egyetem professzora vezette. A vizsgálat kapcsán megállapítást nyert, hogy sajnos a munkahelyi stressz és a kialvatlanság már önmagában is elegendő ahhoz, hogy megnövelje a szív és érrendszeri betegségek kialakulását és a halálozást.

Ladwig professzor véleménye alapján a stresszes munkahelyi körülmények gyakran okoznak alvászavarokat, alvási nehézségeket, vagyis a minőségi, a szervezet normál működéséhez elengedhetetlen pihentető alvást rendkívül nehéz elérni. Ezen páciensek ugyanis a munkahelyi problémák, konfliktusok, szűkös határidők miatt felgyülemlett aggodalom, pszichés feszültség miatt nem, vagy csak nagyon rossz minőségben tudnak aludni, így nem képesek kipihenni magukat éjjel.

Van megoldás!

A szervezet védelme és egészsége érdekében nagyon hasznos lehet a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítása és alkalmazása, főként azok számára, akik magas vérnyomással vagy valamilyen szív- és érrendszeri problémával küzdenek. Ezenkívül hatékony segítség lehet számukra a különféle alvási nehézségek, alvászavar szűrése és irányított, megfelelő kezelése, amellyel csökkenteni lehet a korai halálozás veszélyét.

Ebben tud segítséget nyújtani a CMC Déli Klinika, ahol elvégzik az alvászavarok, szív és érrendszeri rizikófaktorok, betegségek teljes körű kivizsgálását és a vizsgálatok alapján a megfelelő kezelést tudják biztosítani a páciensek számára. Alvásdiagnosztikai és terápiás ambulanciájukon szakképzett orvosok, alvástechnológusok állnak a betegek rendelkezésére, szakmai indokoltság esetén egy több szakterület (neurológia, tüdőgyógyászat, fül-orr-gégészet, pszichológia stb.) specialistáiból álló teljes csapat segíti a gyors és pontos diagnózis felállítását és a személyre szabott terápiát.

A legújabb kutatási eredmények alapján nagyon fontos felhívni mindenki figyelmét arra, hogy a három tényező együttes jelenléte, vagyis a magas vérnyomás, a munkahelyi stressz és az álmatlanság életveszélyes kombináció, mert sokkal magasabb rizikót, pontosan háromszoros kockázatot jelent az egyén számára a korai elhalálozásban. Szerencsére azonban van segítség, amellyel ez megelőzhető.