Aki úgy határoz, hogy kutyát fog tartani, hosszú távú, felelősségteljes döntést hoz.

 Át kell gondolni a fajta helyigényét, mozgásigényét, étkezését, esetleges betegségeit is ismernünk kell. Az egyik legfontosabb a tápok kiválasztása.

A tápok és táplálékkiegészítők

Általános elv, hogy csak jó minőségű tápot érdemes etetni az állattal, olyat, amiben a hús aránya magas, míg gabonából kevés van benne. Fontos, hogy meg kell ismernünk a kutya szükségleteit, természetesen más összetételű élelemre van szüksége egy nagy testű állatnak, mint kisebb méretű társának.

Meghatározó a kutyatáp kiválasztásában a fajta mozgékonysága is, más összetételű tápra van szüksége egy nagy mozgásigényű, sokat futó kutyának, mint egy lassúbb, heverésző társának.

A kutyatápnak alapvetően két fajtája van, a száraz és a nedves táp.

Száraz kutyatápok

A kutyák etetésének kényelmes és könnyű módja, fő összetevője a hús, pl. marha, pulyka, baromfi, hal, minőségi gabona, élelmi rost (cukorrépa, korpa), zöldség. Feldolgozott formában kapható, így könnyen emészthető, viszonylag kevés vizet tartalmaz, kb. 9-10%-ot. Adagolása függ az állat testméretétől, életkorától, aktivitásától, ízlésétől. Érdemes megfigyelni, melyik tápot fogyasztja szívesen, és ha sikerül rátalálni a kedvencére, akkor az sokáig adható, nem unja meg.

Nedves kutyatápok

A nedves kutyatápok általában konzerv formában vásárolhatók meg, nagyon sokféle kapható, érdemes kitapasztalni, hogy melyik a kutyánk kedvence, hogy azt adhassuk neki hosszú távon. Érdemes a magas hústartalmú, kevés gabonát tartalmazó, ízfokozóktól és adalékanyagoktól mentes tápot vásárolni. Figyelembe kell venni az adagolásnál azt is, hogy a nedves tápok sok vizet tartalmaznak, és vigyáznunk kell akkor is, ha hízásra hajlamos a kutyus.

Táplálékkiegészítők

A kutyák számára rendkívül sokféle táplálékkiegészítőt vásárolhatunk, ezek lehetnek vitaminok, jutalomfalatok, rágcsálnivalók.

A vitaminok fontosak az emésztéshez, a fizikai aktivitás fenntartásához és az egészség megőrzéséhez. A legjobb, ha a szükséges vitaminok a táplálékkal együtt kerülnek be a kutya szervezetébe és könnyen felszívódnak. Ahogy a vitaminhiány, úgy a vitamin túlzott bevitele is gondot okozhat, ezért konzultáljunk az állatorvossal és pontosan tartsuk be az előírásait.

A jutalomfalatok apró rágcsák, amikkel a feladatok elvégzésre ösztönözhetjük a kutyát. Figyeljünk arra, akár üzletben szerezzük be, akár házilag készítjük, hogy csak természetes élelmiszereket tartalmazzanak, finomak és könnyen emészthetők legyenek.

A rágcsálnivalók a kutya fogainak erősítésére, a fogkő eltávolítására és megelőzésére, valamint a szájszag megszüntetésére alkalmasak. Célszerű este adni, így a hatásuk tovább tart.

Általában elmondható, hogy a kutyák etetésének megválasztása komoly feladat, sok szempontot figyelembe kell venni, ebben segítenek a szakemberek, állatorvosok.