Nehéz dolga lehet annak, aki a mai tőzsén akar pénzt keresni. Legtöbbször elég a trend irányát meghatározni, és már jól be lehet szállni egy-egy pozícióba, azonban a mostani helyzetben nem annyira egyértelmű, hogy milyen irányt fog venni a piac.
Ebben a cikkben összefoglaltuk azt a 10 érvet, amit a tőkepiacok visszapattanása, és a bikapiac folytatódása mellett szól.

  1. Még mindig bika a piac… 

Ha hosszútávon vizsgáljuk az S&P 500 indexet, láthatunk egy igen szignifikáns emelkedő csatornaalakzatot, melyben a koronavírus okozta esés után is benne tudott maradni az árfolyam, sőt a járvány előtt kialakult csúcspontot is meg tudta haladni. Technikailag ez egy igen erős érv arra, hogy a továbbiakban inkább a bikapiac fog dominálni. 

Forrás: tradingview.com

Ennek a végét jelenthetné egy alacsonyabb csúcs, vagy egy double top formáció kialakulása, ami fordíthatna a trend irányán.

További érdekes tény, hogy ha csak a 200-as mozgóátlagot vizsgáljuk, akkor az esés szinte alig látszik a grafikonon, amiből az következik, hogy ez az elmúlt 20 év leggyorsabb visszapattanása.

A Dow Jones 200 napos mozgóátlagán alig látszik a 2020-as crash.
Forrás: koyfin.com

2. „Sose harcolj a FED ellen” 

Az amerikai központi bank mindent megtett annak érdekében, hogy a piacok képesek legyenek minél hamarabb visszatérni a március előtti szintekre. A stimulus csekkekkel hatalmas mennyiségű pénzt tolva a gazdaságba átmenetileg sikerült is orvosolni a problémát, azonban a legújabb fiskális stimulus késlekedése az ellenkezőjét is kiválthatja a gazdaságban. A lakossághoz eljuttatott „ingyen pénz” jótékony hatása annak volt köszönhető, hogy rengeteg ember fektetett be részvényekbe, mivel megtakarításaik nőttek, így ezzel hajtva egyre magasabbra a tőzsdéket.

Hogy miért a részvényeket, és nem a kevésbé kockázatos kötvények felé fordultak a befektetők, az azért lehetett, mert a 10 éves lejáratú kincstárjegy hozama 0,67%, míg az S&P 500 átlagos osztalékhozama 1,83%.


3. Az amerikai fogyasztók

Az ország fogyasztásának gyors visszapattanása az egyik legerősebb alkotóeleme a pénzügyi piacok helyreállásának.

A járvány alatt egyre jobban fellendülő online vásárlás, és az élelmiszerboltok forgalmának növekedése mind hozzájárult a GDP-hez, ami közvetetten és közvetlenül is hatást gyakorolt a tőzsdékre. 

Amerikában a fogyasztás már 1,5%-kal meghaladta a 2020 januári szinteket, és ehhez mindössze 5 hónap kellett, míg a 2008-as pénzügyi válság idején, ehhez 40 hónapra volt szükség az amerikai lakosságnak.

Ráadásul a Bank of America CEO-ja hozzátette, hogy a bank- és hitelkártyás fizetések száma már a tavaly ilyenkor mért szint fölött van, ami a gazdaság újraindulásának egy igen jó indikátora.


4. Ipari regeneráció

A lakosság fogyasztása mellett az iparban is érzékelhető a javulás. Ennek a leginkább látható módja a PMI (Beszerzési Menedzser Index) óvatos, ám bizalomra okot adó növekedése. Az augusztusi érték már 53,5 volt, ami magasabb, mint a korábban mért 53,1, és bőven a 42-es minimum fölött van. Elemzők szerint az elkövetkezendő hónapokban ez az érték még magasabbra fog mászni, ahogy egyre jobban lábalunk ki a válságból.


5. Az ingatlanpiac fellendülése 

A 2008-as gazdasági válság előtti ingatlanpiaci fellendülés óta nem produkált a szektor ilyen erős számokat, mint most, egy újabb gazdasági válság közepén.

Az ábrákon már első ránézésre látszik milyen kiugró értékeket produkált a legutóbbi felmérés. Egy kisebb esés után szinte kilőtt az ingatlanok eladási száma szerte Amerikában.

Forrás: koyfin

Ezzel egy időben, a kínálat nem tudta tartani a lépést a rázúduló kereslettel, és évtizedek óta nem látott szintre esett vissza az eladásra kínált ingatlanok száma, pedig a COVID-19 elején még épp ellentétes irányú tendencia volt a piacon.

Ingatlanpiaci kínálat
Forrás: koyfin

Amíg a gazdaság ilyen számokat produkál, addig nehéz túlságosan medvének lenni, ennek ellenére ez nem jelenti azt, hogy a kínálat erőteljes csökkenése, és a vele negatívan korreláló kereslet nem épp egy buborékot formálnak a piacon. Újra.


6. Pozitív befektetői hangulat 

A karantén ideje alatt az amerikai lakosságra rászakadt, a korábban már hosszabban boncolgatott, fiskális stimulus csekkek. Ráadásul a sok szabadidő miatt rengeteg ember fordult a tőzsde felé, hogy a piaci volatilitást kihasználva profitot tudjanak realizálni tradejeiken. Ez az extra piaci részvénykereslet segített az alapból is hype hatása alatt álló részvényeknek még magasabbra törniük.

Hozzá kell azonban tenni, hogy az AAII, illetve a Yale Crash indikátora szkepticizmusra adhat okot. Előbbi esetében a bullish hangulatot mérő charton folyamatosan csökken az érték, ami a bikák háttérbeszorulásának első jelen lehet.


7. Kevesebb haláleset, több vakcina 

Európával ellentétben, a tengerentúli földrészen csökken az újabb megbetegedések száma. A COVID-19 tesztek mindössze kevesebb, mint 5%-a jön vissza pozitív eredménnyel. 

Forrás: jhu.edu

A megbetegedettek nagyjából 0,01%-a szorul kórházi ellátásra, ami extrém alacsony értéknek számít az egész világban.

A vakcináról is folyamatos jó hírek érkeznek hétről-hétre. Több oltóanyag-gyártó cég jár már a 3. vagy a 2-3. fázisban, amik mind hatékonynak tűnnek a vírus elleni immunválasz kialakítására. Ennek ellenére nem valószínű, hogy 2020 vége előtt lesz használatképes vakcina, de ez nem feltétlenül rossz a tőkepiacoknak, ahol jól tudjuk, hogy előre szokták árazni a termékeket.


8. Erős vállalati jelentések

A vállalati jelentések úgymond lagging, azaz késletetett képet mutatnak a gazdaság jelenlegi kondíciójáról, mivel a bevételben jelentkező kiesések, vagy a felmerült extraköltségek csak negyedévente jönnek nyilvánosságra, szóval most érződik meg rajtuk a vírus gazdaságra gyakorolt hatása. Azonban összességében elmondható, hogy az elemzői várakozásokat nagyrészt felülmúlták a tényleges jelentések, amit a kereskedők egyből be is áraztak. 

A harmadik, illetve negyedik negyedévben is várhatóak további meglepetések, amik a piac további emelkedését eredményezhetik.


9. Gazdasági meglepetések 

Annak ellenére, hogy több gazdasági indikátor még mindig alacsonyabb szinten van, mint a pandémia előtt, a helyreállásuk sokkal gyorsabb ütemben zajlik, mint azt a közgazdászok gondolták volna.

Forrás: yardeni.com

A Citi Economic Surprise indexe azt méri, hogy relatíve milyen arányban javultak a mutatók az elemzők által várt üzemhez képest. Ezek az indikátorok hihetetlen mértékben pattantak fel a piac legsötétebb periódusában elért minimumokról, és azóta már újabb csúcsokat döntöttek meg. Még annak ellenére is magasabban vannak a gazdasági mutatók bármely korábbi értékhez képest, hogy az utóbbi pár hét meglehetősen viharosra sikerült a piacokon.


10. És végül, a szezonalitás…

Egy elég érdekes, a tőzsdén évek óta jelenlévő jelenség is az emelkedés mellett szól, ez pedig nem más, mint a szezonális ingadozás.

Az elmúlt 100 év adatai alapján, az év negyedik negyedévének hónapjai hozzák a legnagyobb hozamokat, míg a szeptember a legrosszabb hónap a befektetőknek. Mint a táblázatban is látszik az októberi, novemberi és decemberi hónapok, az elmúlt 20, 50, illetve 100 évben is átlagosan emelkedtek. Ráadásul igen nagy százalékban.

Forrás: investing.com

Továbbá az is észrevehető, hogy a szeptemberi hónapok az elmúlt 100 év során átlagosan igen rosszul alakultak, ami bizonyos mértékig megmagyarázná, hogy minek lehettünk a szemtanúi ebben a hónapban. 

Ezek alapján elmondható, hogy a szezonalitás hatása elég jól prognosztizálta volna augusztusban a tőkepiacok irányát, természetesen a magasabb volatilitás miatt sokkal nagyobb értéket kellett volna számításba venni.

Viszont ebből az is következik, hogy már csak a hét elejét kell kivárni, és elindulhat egy 3 hónapos emelkedés a tőzsdéken.


Forrás:

investing.com, MarketWatch.com, Bloomberg.com