Lehet, hogy nem a magyar helyzet miatt kell aggódni.

A mai adat szerint 24 óra alatt Magyarországon 345 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust. Rossz hír, hogy a többi, lassan másfél éve figyelt járványügyi mutatóban is érzékelhető romlás. Úgy tűnik, hogy jelentős késéssel, de hazánkba is megérkezhet a COVID-19 negyedik hulláma. Mit jelenthet ez az életünkre, és a magyar tőzsdére nézve?

Rosszabbodik a helyzet

A fertőzöttek száma május vége óta nem látott szintre emelkedett, a pozitív tesztek aránya bár alacsony (2,6%), ez a mutató is emelkedésnek indult. A kórházban ápoltak, illetve a lélegeztetőgépre szorulók számában is növekedés figyelhető meg az elmúlt napokban, ráadásul a fertőzöttekhez képest arányaiban a korábbiakban hasonló mértékben. A 3 elhunyt ugyanakkor nem tekinthető túlságosan emelkedő tendenciának, bár érdemes tudni, hogy a halálozási adatok emelkedése sokszor akár 1-2 héttel később következik be, mint a fertőzöttségi mutatók növekedése.

A közel 60 %-os, minimum első körös átoltottság miatt ugyanakkor korlátozó intézkedésekről nem hallunk, még csak arról sem, hogy felmerülne ilyen gondolat a döntéshozókban. Ahogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is fogalmazott, nem lezárásokkal Kíván újjá lenni a kormány az újabb járványhullámon. Ilyen szempontból követjük a nyugati példákat, hiszen az esetszámok emelkedése ellenére jelentősebb, a gazdasági életet korlátozó intézkedésekről az Európai Unió többi országában, és az Egyesült Államokban sem döntöttek meg.

Nemzetközi helyzet lehet a kulcs

A fentiek értelmében az egyébként komponensei (OTP, Mol) révén a makrogazdasági folyamatokra különösen érzékeny BUX index sincs jelenleg veszélyben az emelkedő esetszámok által. Egyelőre ugyanis egészségügyi problémaként van jelen a vírus újabb hulláma, ami nem okoz jelentősebb gazdasági hatásokat.

Ami viszont aggasztó lehet, hogyha a delta variáns széleskörű terjedése, esetleg újabb, oltással szemben ellenálló mutációk felbukkanása miatt elromlik a nemzetközi befektetői hangulat. Ezt láthatjuk egyébként részben a napokban is a tőkepiacokon, és ez előbb utóbb a magyar eszközökre s hatással lehet. Ha a magyar helyzet nem is kell jelenleg, hogy tőzsdei aggodalmat keltsen lezárások híján, érdemes továbbra is figyelemmel követni tehát a nemzetközi vírushelyzet alakulását is.

https://koronavirus.gov.hu/