Osztalék nélkül is láthatnak fantáziát a piaci szereplők a Molban – legalábbis az eddigi mozgásból erre következtethetünk.

Fontos napja volt tegnap a Molnak, a második legnagyobb blue chip esetében ugyanis szerdán került sor az osztalékszelvény-vágásra. Az, hogy a Mol 10 % körüli mínuszban nyitott tehát korántsem bírt negatív tartalommal, csupán már osztalékszelvény nélkül forognak az olajmulti papírjai a tőzsdén. A továbbiakban így a rendkívüli osztalék ténye helyett már a Mol kilátásai lehetnek a leginkább előtérben.

Szelvényvágás után – jó kezdet

A Mol a tavalyi kiváló eredményre és a társaság pénzügyi tartalékaira hivatkozva rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött. Ennek értelmében majdnem 303 forint ütötte a befektetők markát részvényenként. A nagyjából 10 % körüli osztalékhozam valóban rendkívülinek tekinthető, nemcsak a Mol esetében, hanem általában véve a magyar piacon is. A Mol árfolyama emelkedett is összességében a szelvényvágást megelőző időszakban, a piaci szereplők láttak fantáziát a magas osztalékban.

Optimisa a piac a Mollal kapcsolatban (www.shutterstock.com)

Jelenleg a leginkább figyelemre méltó ugyanakkor az, ahogyan az olajvállalat árfolyama a szelvényvágást követően alakult. A Mol ugyanis a fenti 303 forintnál végül kisebb mértékű mínuszban zárt a nap végére. Összességében tehát örülhettek a Mol részvényesei, hiszen az osztalékot is hozzáadva hízott a befektetésük a szerdai napon. Mindez azért is jó hír, mert egyelőre úgy tűnik, hogy nemcsak a magas osztalék reménye tartotta magasan az olajcég részvényeinek árfolyamát. Természetesen a következő napok mozgása is fontos lesz a fenti szempontból.

Befolyásoló tényezők

A Mol árfolyamáról általában véve elmondható, hogy leginkább a vállalatspecifikus tényezők mozgatják, kevésbé kitett a nemzetközi hangulat változásainak, mint például az OTP. Persze az orosz-ukrán háború fejleményei, valamint a nagy jegybankok monetáris politikája okozhat jelentős elmozdulást, annyira, hogy a Mol is megérezze. Szintén érdekes lehet az országspecifikus tényezők közül az uniós forrásokról szóló vita, a Fitch hitelminősítő pénteki döntése, a forint mozgása valamint a költségvetés és a folyó fizetési mérleg helyzete.

A vállalatspecifikus szempontok közül továbbra is a Mol legfontosabb szegmenseire hatást gyakorló tényezők lehetnek a legfontosabbak. Az olaj árfolyamának alakulását érdemes tehát közelről követnünk, hiszen ez befolyásolja döntően az upstream (kutatás-termelés) szegmens teljesítményét. A downstream (finomítás-feldolgozás) üzletág számára a finomítói árrések alakulása kulcsfontosságú – ezeket bár a rendkívüli helyzet miatt nem közli jelenleg havonta a Mol, a Brent és az Ural olajtípusok különbözetéből következtethetünk rá. A fogyasztói szolgáltatások szegmens számára pedig bármilyen hír jelentős az árstop esetleges kivezetéséről.