Ideje volt már a felpattanásnak több szempontból is.

A magyar tőzsde egyik sztárpapírja volt a tavaly novemberben kezdődő rally idején a Mol. A regionális olajmulti árfolyama szabályosan kilőtt, közel 1000 forintot emelkedve néhány hónap alatt az őszi mélypontokról. Ott viszont elakadt az emelkedés, ezért január közepe-vége óta inkább lecsorgást láthatunk. Olyannyira, hogy a technikailag és lélektanilag is kiemelten fontos 2000 forintos szintet is megközelítette a második legnagyobb magyar blue chip árfolyama. Egészen a mai napig igaz volt a negatív technikai kép; a keddi kereskedésben azonban jelentős emelkedést mutat be a Mol árfolyama.

Túladottságból felpattanás

Kitört a Mol (www.investing.com)

Ahogy a Mol napos grafikonján láthatjuk, azért elég jelentős volt már a lecsorgás mind időben, mind térben. Az alsó Bollinger-szalagot is kiszúrta már az árfolyam. A mai napon azonban az árfolyamnak sikerült áttörnie a Bollinger-közepet, az RSI a kulcsfontosságú 50-es érték fölé emelkedett, és megerősítést kapott az MACD napos vételi jelzése is. Technikai szempontból a 200 napos mozgóátlag továbbra is a legkomolyabb támasz, azt továbbra sem lenne jó elérni, ha emelkedést várunk. Felfelé a 100 napos mozgóátlag lehet az első komolyabb ellenállás az olajvállalat részvényei számára.

Mire a hirtelen nagy emelkedés?

Több ok is lehetséges a technikai tényezők mellett a Mol árfolyamának mai, hirtelennek nevezhető felpattanására. Az egyik ilyen ok, hogy alapvetően nem volt teljes mértékben indokolt a Mol gyenge teljesítménye. A nemzetközi tőzsdék ugyanis lényegében folyamatosan szárnyalnak, és vállalatspecifikus szempontból sem áll rosszul a Mol. Az olajár és finomítói marzsok is a koronavírus járvány előtti szintekre tértek, vagy (a marzs esetében) térnek lassan vissza. Ráadásul a pozitívan alakuló járványadatok miatt az ország újranyitása is egyre gyorsuló tempóban valósul meg, ami jót tesz a Mol fogyasztói szolgáltatások szegmensének. A cég részvényei után nemsokára darabonként majdnem pontosan 100 forint osztalékot kaphatnak a tulajdonosok, ami szép osztalékhozamnak számít az alacsony hozamkörnyezetben.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy pénteken közli a cég 2020 első negyedévére vonatkozó számait. Az elemzők pozitív adatokat várnak, és ezek szerint a befektetők is. A jelentős emelkedést azonban érdemes óvatosan kezelni: ha túlságosan jó gyorsjelentést áraznak be a piaci szereplők, akkor akár egy valóban jó adatsor is okozhat csalódást.