Holnap hajnalban jelent az OTP, nehéz megjósolni a piaci reakciókat.

A magyar blue chipek közül utolsóként teszi közzé holnap hajnalban második negyedéves gyorsjelentését az OTP. A legnagyobb hazai bank adatsorától szép számokat várhatunk, már ami a konkrét működést illeti. A két fő kérdés az lesz, hogy milyen mértékűek a korrekciós tételek, amelyek lefelé módosítják az eredményt, illetve a befektetők milyen szemüvegen át tekintenek a jelentésre. Mindenesetre az OTP szép emelkedést mutatott be az utóbbi időszakban, ez pedig felfokozott várakozást is jelenthet.

Erős negyedév, erős negatív hatásokkal

Ami az operatív működést illeti, az OTP nagy valószínűséggel még nem érzi a közelgő válság hatásait. A bevételek legnagyobb részét kitevő nettó kamatbevétel erős növekedést könyvelhetett el az emelkedő kamatkörnyezet miatt, és a díjtételek, jutalékok terén is bővülést várnak a Portfolio.hu által megkérdezett elemzők. Akárhogy is alakulnak majd a működési költségek és az előzőkből adódóan az eredmény, mégsem egy tökéletes OTP jelentést fogunk kapni holnap.

Nézőpont kérdése lesz a jelentés értékelése is

Ennek oka a számtalan egyedi hatás. Az orosz-ukrán háború miatt az oroszországi és ukrajnai leánynál jelentős visszaesés is lehetséges, további, az első negyedévben már látott céltartalékolással. Emellett a néhány hónapja bejelentett banki különadó hatásait is láthatjuk majd, illetve a hitelmoratóriumok és a kamatstop is korrekciót jelent az eredményben. Mindezek alapján is összességében nyereséget várnak az elemzők a gyorsjelentéstől, ennek mértéke (és ténye) a fentiek függvényében ingadozhat.

Kérdés a befektetői ítélet

A holnapi gyorsjelentés legfontosabb része a részvényesek számára persze az arra adott piaci reakció lesz. Mindez pedig leginkább azon múlhat, hogy a piaci szereplők az OTP egyébként jelentős profitot termelő működését, vagy a jelenleg fennálló, eredményt rontó tényezőit veszik jobban figyelembe. Ezért is lesz majd érdekes a menedzsment kommentárja a jelentéshez, illetve az, hogy a számok közzététele utáni időszakban történik-e részvényvásárlás az OTP, vagy az igazgatósági tagjai részéről. Az azonnali reakció pedig a várakozások beépülésétől függhet. A bankpapír árfolyama ugyanis jelentős emelkedést mutatott fel az utóbbi másfél hétben, ha ez folytatódik holnap, az egyértelmű jele a pozitív meglepetésnek. Esés esetén viszont profitrealizálásra gyanakodhatunk majd, erre csalódást keltő adatsor esetén van nagyobb esély.

https://www.portfolio.hu/bank/20220810/ujabb-rekordok-johetnek-az-otp-nel-a-haboru-arnyekaban-560529

Címlapkép forrása: Shutterstock