Jelentős emelkedést mutatott be a Richter, a jelentés adhat további erőt.

A Richter részvényeseinek a július lehetett az egyik kedvenc hónapja. A harmadik legnagyobb blue chip árfolyama ugyanis jelentős emelkedést mutatott be ebben a hónapban, és nem biztos, hogy vége a lendületnek. A Richter részvényeinek teljesítményét mi sem szemlélteti jobban, hogy néhány napja már drágább egy Richter részvény, mint az OTP papírja.

Válságban is stabil

A Richter nagy előnye (és persze fordított esetben hátránya), hogy a makrogazdasági ingadozások kevésbé viselik meg a céget. A gyógyszeripar ugyanis nem tartozik a prociklikus iparágak közé a legtöbb esetben. A Richter így mind a koronavírus járvány okozta tőzsdei pánik és gazdasági visszaesés idején felülteljesített, mind most, az orosz-ukrán háború árnyékában is képes erre a papír.

Már többet ér egy Richter részvény a tőzsdén, mint egy OTP – rég volt ilyen

Ráadásul a devizapiaci mozgások is a Richternek kedveznek; a gyógyszercég ugyanis bevételének döntő többségét külföldről kapja, az export forintban kifejezett értékének tehát kifejezetten jót tesz a hazai fizetőeszköz gyengélkedése. Közben pedig az orosz rubel is stabilizálódott, így már nem jelent ez aggodalmat, mint a háború elején. A dollár erősödése pedig az Egyesült Államokból érkező bevételek miatt jó hír a Richter számára.

Optimizmus a jelentés előtt

A Richter augusztus 3-án teszi közzé a második negyedéves gyorsjelentését. A fentieknek köszönhetően az elemzők és a piac jó része nagyon jó adatsort vár, főleg a mostani, legtöbb cég számára nehézséget okozó gazdasági helyzetből kiindulva. A gyógyszeripari vállalat eredményességével kapcsolatban ráadásul a menedzsment is optimista. A menedzsment szerint ugyanis tarthatók a korábban kitűzött tervek az Oroszország és Ukrajna között zajló háború, illetve a következményei ellenére is.

Bár 2021 végéhez képest még mindig mínuszban van a Richter, az utóbbi hetekben látott szárnyalásra minimálisra csökkentette ezt. A 8500-9000 közötti sávba való esetleges kitörés további pozitív jelként lenne értelmezhető, ehhez azonban még szükséges lehet néhány pozitív hírre és a jó jelentésre. Esés esetén a 8000 forintos szint lehet az első komolyabb támasz, mint lélektanilag és technikailag is fontos támasz.

https://www.kbcequitas.hu/elemzes/eros-jelentes-johet-a-richtertol?utm_source=edm&utm_medium=email&utm_campaign=edm_elemzesek