A jó hírek ellenére az elemzők szerint egy nehezebb negyedév vár Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalatára

A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari vállalat az utóbbi időben nem jeleskedett, ami az árfolyamát illeti. A múlt év végén tapasztalt 9000 forintos jegyzés már a múlté. Az árfolyam több hónapja nem tud magához térni, természetesen egy ilyen időszakban ez nem is meglepő. A külső környezet tele van buktatóval, pánikkal, így a papírnak is nehéz emelkedni. Ennek ellenérre szép eredményeket produkál már egy ideje a vállalat, és ez alól a mostani negyedév sem lesz kivétel. A kedden publikált jelentésében az egy évvel ezelőtti bázisidőszakhoz képest jelentős bevétel-és profitnövekedést könyvelt el a vállalat. Ezen eredményeknek köszönhetően meghaladta az elemzők előrejelzéseit is. Az üzemi eredmény több mint 50 százalékkal, az adózott eredmény pedig közel 38 százalékkal emelkedett. Ennek ellenére az Richter részvények árfolyama még mindig sokkban van. Voltak kisebb próbálkozások a 7000 forintos határtól történő eltávolodás érdekében, azonban nincs elég erő a piacon. A pánik továbbra is tart hiszen a háború elhúzódása egyre több problémát okoz az ellátási láncokban. Ezen zavarok a Richtert is érintik, és egyre csak nőnek a szállítási késedelmek. Ez mellett további problémát jelentenek az emelkedő vegyianyag-és energiaárak.

(www.shutterstock.com)

A piacok hektikus volta továbbra sem engedi a jegyzés szárnyalását

A Richter árfolyama április elején beesett a 7000 forintos határ alá, és azóta sem tudott szignifikánsan elszakadni ettől a szinttől. A keddi jelentések után láthattuk, hogy konkrétan semmilyen mozgást nem tudott még a jó hír sem elindítani. Voltak napközbeni kiugrások észak felé, azonban a hét minden napján ugyanaz lett a végeredmény, a kereskedelmi időszak lezárásakor a Richter mínuszban volt. Jelenleg a napi grafikonon négy egymást követő piros gyertyát láthatunk. Ezek közül az utolsó, csütörtöki gyertya egy 1,11 százalékos csökkenést mutat, mely után az árfolyam 6690 forinton zárta a napot. Láthatjuk tehát, hogy a háború, illetve az elemzők nehéz jövőről szóló előrejelzése továbbra is nagyban korlátozza a gyógyszeripari vállalat részvényeinek emelkedését. A pénteki napra úgy tűnik egy kisebb emelkedés is belefér, mellyel megszakíthatja az egész héten tartó piros gyertyák sorozatát.

Forrás: portfolio.hu

Címlapkép: Shutterstock