9000 körül ingadozik a bankrészvény árfolyama.

Július végétől augusztus első harmadáig jelentős emelkedést mutatott be az OTP árfolyama. A legnagyobb hazai blue chip értéke ezért elrugaszkodott a 2017 óta nem látott mélypontoktól, és egy huzamban több, mint 1000 forintot emelkedett a részvény árfolyama. Azóta viszont mintha nem találna irányt az OTP, egymást követik az eső, illetve emelkedő napok a bankpapír piacán. Az árfolyamra ható tényezőknél találunk ennek megfelelően pozitívat és negatívat egyaránt.

Vannak jó dolgok…

Az OTP szempontjából most egyértelműen pozitív, hogy a második negyedéves gyorsjelentése a piaci és elemzői várakozások feletti számokat produkált. Mindez rámutatott, hogyha eltekintünk a számos korrekciós tételtől, mint az extraprofitadó, a kamatstop, vagy az orosz és ukrán leánybankok értékvesztése, akkor egy kiválóan prosperáló bank az OTP. Ennek is köszönhetőek az OTP szárnyalását lényegében részben beindító nyilatkozat Csányi Sándortól, aki nemrégiben azt tanácsolta a kisbefektetőknek, hogy semmiképp se adják el részvényeiket, lesz még 20 ezer az OTP árfolyama.

Szép számokat hozott ki az OTP, de a további szárnyaláshoz ez egyelőre kevés volt

Emellett a kamatmarzsok növekedése is jól jön az OTP számára, illetve jó hír az is, hogy a nehezebb időszak ellenére képes volt bővülni a hazai nagybank a hitelállomány tekintetében is. Ráadásul nem elhanyagolható tényező az sem, hogy Szlovéniában is piacvezető lett az OTP egy tavalyi tranzakciónak köszönhetően, és további akvizíciók sincsenek kizárva az eddigi, a menedzsment felől érkező nyilatkozatok alapján.

.. és viharfelhők

A fentiek alapján csupán emelkednie kéne az OTP-nek, de bőven vannak azért kockázatok is. Ide sorolható az országspecifikus befektetői hangulat jelenlegi állása, amelyet a forint esése is jól tükröz. Az S&P hitelminősítő kilátásrontása, az uniós pénzek körüli megállapodás hiánya mind negatívan hathat az OTP árfolyama. Továbbra sem elhanyagolható az extraprofitadó hatása sem, és a kamatstop, és a legutóbb az agrárhitelekkel bővülő hitelmoratórium is okozhat még fejfájást. Az orosz-ukrán háborút bár kezdik megszokni a piaci szereplők, az OTP megítélését továbbra is ronthatja. A nemzetközi hangulat változékonysága pedig táplálhatja az OTP ingadozását is, mígnem valamelyik irányba jelentősen ki nem tör az árfolyam.

Címlapkép forrása: Shutterstock