2800 alá esett az árfolyam, nehezebb lehet innen fordulni.

A 2022-es év egyik pozitív kivétele a második legnagyobb hazai blue chip, a Mol. Az olajvállalat árfolyama ugyanis képes volt tartani magát, sőt, emelkedett is a romló nemzetközi hangulat és az orosz-ukrán háború árnyékában. Az augusztus eleji gyorsjelentés óta azonban nem tud jól szerepelni a Mol, nemrég pedig a fontos támasza is elesett a papírnak. A továbbiakban vállalat- és országspecifikus tényezők, valamint az energiaellátás helyzete is irányt szabhat a Molnak.

Nyomasztó tényezők

A Mol az augusztus eleji gyorsjelentésében – amikor is minden idők legszebb adatsorát produkálta – tanúbizonyságát tette annak, hogy válságos időben is képes kiválóan szerepelni. A magas olajár és a Brent-Ural árrés nagyra tágulása elképesztő profitot hozott a Molnak. Mindez akkor is igaz, ha a fogyasztói szolgáltatások üzletág gyengélkedik az üzemanyag-árstop miatt, a kormány pedig extraprofitadót vetett ki az olajvállalatra is. Nem volt véletlen a befektetők pozitív várakozása sem, amely a jelentés idejére 3000 forint fölé vitte a Mol árfolyamát.

A benzinárstop lassan egy éve nyomasztja a Molt (www.shutterstock.com)

Éppen a fentiekből adódnak azonban a Mol árfolyamára nyomást helyező tényezők is. Igaz, hogy a Mol minden nap jelentős bevételt tesz zsebre a magas árrés miatt, a piaci szereplők azonban nem lehetnek benne biztosak, hogy mindvégig érkezni fog az orosz olaj hazánkba. Pláne úgy, hogy az Északi Áramlat-1 vezetéken jelenleg leállt a földgázszállítás, ami nem túl jó előjel. Az olajár pedig egyre gyakrabban és egyre többet időzik a 100 dolláros szint alatt, ami pedig az upstream (kutatás-termelés) szegmens eredményét érinti hátrányosan. Ráadásul az elvileg október 1-ig érvényben lévő benzinárstopról sem nyilvános még a döntés. A változatlan árstop vagy a csak nagyon lassú kivezetés nem lenne jó hír a Molnak.

Pozitív hír kellhet a fordulathoz

Amellett, hogy a fenti tényezőkben kedvező változás áll be, jó hírek kellenének valószínűleg ahhoz, hogy újra emelkedő pályára álljon a Mol árfolyama. Az uniós pénzekkel kapcsolatos tárgyalásokról érkező bármilyen pozitív hír nagyot lendíthetne a magyar tőzsdén, amelyből valószínűleg a Mol is kivenné a részét. Emellett a nemzetközi hangulat javulása is az olajmulti segítségére lehet, kérdés, erre mennyire van lehetőség a recessziós félelmek mellett. Mindezekkel együtt leginkább a vállalatspecifikus tényezők alakíthatják leginkább a Mol árfolyamát, amelyekre a jelenlegi energiahelyzet több szempontból is erős hatást fejt ki.