A kormány hétvégi döntései és a mai célárcsökkentés után egyre inkább a gyorsjelentésre koncentrálhatnak a befektetők.

Az osztalék szelvényvágás óta sincs hiány az izgalmakból a második legnagyobb blue chippel, a Mollal kapcsolatban. Az olajcég árfolyama az osztalék hatását is figyelembe véve képest volt az emelkedésre, de a 3000 forintos lélektanilag és technikailag is fontos szint egyelőre nincs terítéken. A hétvégén fontos, a Molt érintő döntéseket hozott a kormány, ma pedig célárcsökkentés érkezett – mindezek ellenére stabilan várja a pénteki gyorsjelentést az árfolyam.

Döntések után

A hétvégén a kormány döntött arról, hogy csupán a magánszemélyek tulajdonában lévő gépjárművekre, valamint a mezőgazdasági erőgépekre vonatkozik a 480 forintos benzinárstop a kutakon. A céges autók (ez körülbelül 800 ezer autó lehet) tehát már csak a jóval magasabb piaci áron tankolhatnak. A Mol számára ez alapvetően jó hír, hiszen a benzinárstop részleges kivezetésével csökken az olajvállalat bevételkiesése a kiskereskedelemben.

Amit nyer a benzinárstop szigorításán, azt veszíti a különadó emelésén a Mol (www.shutterstock.com)

Ezzel egyidejűleg azonban a kormány növelte a Molt érintő extraprofitadó kulcsát, méghozzá 25 %-ról 40 %-ra. Így hiába állt le a százhalombattai finomító egy időre, az államnak nem kell kevesebb bevételre számítania ebből a forrásból. Vélhetőleg azért sem okozott különösebb fennakadást a lépés, mert a hétvégi döntések eredője nagyjából semleges lehet a Mol számára, így kalkuláltak az Erste elemzői is.

Csökkenő célár, stabil árfolyam

A fentiek miatt így bár tegnap a kereskedés elején esett a Mol árfolyama, végül még pluszban is tudott zárni az olajvállalat részvénye. A mai napon sem látunk nagy elmozdulást egyelőre annak ellenére, hogy a PKO BP Securities 2949 forintról 2753 forintra vágta a Mol célárát, bár változatlanul tartásra javasolja a vállalat értékpapírjait.

A befektetők fókusza egyre inkább a péntek hajnali gyorsjelentésen lehet. Kiderül, hogy a Mol mennyit tudott profitálni a magas olajárakból, valamint a háború kezdete óta igencsak nagyra nyílt finomítói árrésből. És természetesen választ kapunk arra is, hogy a hazai benzinárstop mennyire gyengítette meg a Mol fogyasztói szolgáltatások üzletágát. Érdemes lesz figyelni a menedzsment kommentárjára is a célokat illetően.

Címlapkép forrása: Shutterstock

https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2022/08/kitartanak-a-mol-mellett-a-befektetok

https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2022/08/celarcsokkentes-jott-a-mol-reszvenyeire