Alig több, mint egy hét múlva többet tudunk majd az OTP működéséről.

Némi bizakodásra is okot adhat az OTP részvény árfolyamának alakulása az utóbbi hetekben. A legnagyobb hazai blue chip ugyanis úgy tűnik, hogy igyekszik elhagyni a 8000-9000 közötti sávot, amely már kisebb megszakításokkal hónapok óta jellemzi az árfolyamot. Jelentősebb elmozdulást több tényező is hozhat, mind közül kiemelkedik a 8 nap múlva esedékes harmadik negyedéves gyorsjelentés.

Felemás tényezők

Az OTP hosszú sávozásának az is oka lehet, hogy igen sok pozitív és igen sok negatív tényező is övezi a bankpapír megítélését. Előbbiek közül kiemelhető az emelkedő kamatkörnyezet, a menedzsment bizalma a vállalatban, a válság idején való helytállás, az erős pénzügyi és eredményességi mutatók, vagy akár az, hogy újabb akvizíciók révén további növekedésre vannak kilátások az OTP-nél. Aggasztó lehet viszont az orosz és ukrán leánybankok jövője, a bankadó, a magyarországi kamatstop egyre jelentősebb kiterjesztése, a makrogazdasági helyzet romlása, valamint az általánosan bizonytalan nemzetközi befektetői hangulat.

Országspecifikus tényezők is alakítják az OTP árfolyamát

Az előttünk álló időszakban fontos lehet, hogy a kormány milyen módosítást jelent be a bankadóban; a legutóbbi bejelentések szerint ugyanis kedvezményeznék, ha egy bank a kamatstop ellenére is növeli hitelezési aktivitását. Az uniós forrásokról való megegyezés kérdése is foglalkoztathatja a piaci szereplőket, csak úgy, mint a nemzetközi tőzsdék mozgása és az orosz-ukrán háború alakulása. Kiemelt szerepe lehet a tervek szerint november 10-én közlésre kerülő harmadik negyedéves gyorsjelentésnek; az OTP ugyanis megmutathatja, hogy hogyan teljesít egy meglehetősen ingadozó és számos kihívást állító gazdasági környezetben.

Eldőlhet az irány

Az OTP árfolyamának grafikonjára nézve azt látjuk, hogy a 8000 és a 9000 körüli zónák jelentik a sáv két végét. Jelenleg 9000 körül mozog a bankrészvény árfolyama, ha jelentősen meg tudná haladni a fontos szintet az OTP, akkor technikai elemzési szemmel nézve akár további emelkedésre is lehetőség adódhat. Ehhez valószínűleg a fenti tényezők pozitívra fordulása, valamint egy piacok számára is bíztató gyorsjelentésre lenne szükség. Újabb esés esetén a 8500-as és a 7800-8000 közötti szintek jelenthetnek erős támasz a múlt mozgásai alapján, ez viszont értelemszerűen negligálná az OTP elmúlt időszakban bemutatott jó teljesítményét.

Címlapkép forrása: Shutterstock