A külső környezet segíti a Mol emelkedését az utóbbi napokban, de hamarosan ellenállásba ütközhet az árfolyam.

Szépen alakult az utóbbi két hét a második legnagyobb magyar blue chip számára. Az emelkedéssel a benzinárstop bejelentése utáni zuhanás döntő részét már ledolgozta az olajmulti árfolyama. A bizonytalanság várhatóan még maradhat az intézkedés kapcsán, de az egyéb vállalati pozitív tényezők ellensúlyozhatják ezt.

Jól alakul a külső környezet

A Mol szempontjából egy érdekes információ látott világot a hétvégén, amely szerint megvásárolná a lengyel Lotus benzinkúthálózatát. Hivatalos megerősítés még nem érkezett, de a piac nyilvánvalóan nem hagyja figyelmen kívül az információt. Szintén fontos hír érkezhet nemsokára a benzinárstop kapcsán is; bár eredetileg az intézkedés február közepéig van érvényben, Orbán Viktor miniszterelnök már utalt rá, hogy szükség esetén meghosszabbításra kerülhet a rendelet. Szintén egyértelmű kockázat a járványhelyzet alakulása, az olajipar ugyanis érthető módon különösen érzékeny a lezárások hatásaira.

Segíti az olajár a Mol emelkedését (www.shutterstock.com)

A fő ok azonban nem a hírekben rejlik, ha a Mol mostani mozgását nyomon követjük. A kazahsztáni konfliktus miatt az omikron variáns okozta félelem ellenére tud ugyanis újból emelkedik az olaj ára. A forint ugyanakkor erősödik, így a benzinár alig ütközik bele a 480 forintos korlátba, de az emelkedő olajon mégis nyer az olajcég. A downstream szegmens számára fontos csoportos finomítói árrés decemberben emelkedett a novemberi alacsony adat után, ami szintén hajthatja a Mol árfolyamát.

Lassan jöhet az ellenállás

A Mol árfolyama kitartóan emelkedett az utóbbi két hétben, még annak ellenére is, hogy némileg megroggyantak a nemzetközi piacok. Az emelkedés tempója is meglehetősen gyors, így már a technikai túlvettség határához ért az olajpapír. Az RSI indikátor hajszálnyira van a 70-es, túlvettséget jelző szinttől, de a napos felső Bollinger-szalag is akadályként tornyosulhat a Mol árfolyama előtt. Utána a legjelentősebb ellenállás a 2800 forintos szint lehet további erősödés esetén. Amennyiben lefordulna az árfolyam, az 50 napos és a 100 napos mozgóátlag jelenthet támaszt a Mol számára. Ezek alatt a korábbi sáv teteje, a 2500 forintos érték lehet segítségére az olajpapírnak.

https://piacesprofit.hu/gazdasag/szenzacio-lengyelorszagban-vasarol-benzinkut-halozatot-a-mol/