1600 milliárd, 2 év alatt – ütik az OTP-t és a Molt.

Rendkívüli bejelentést tett tegnap késő délután Orbán Viktor miniszterelnök. Alig alakult meg ugyanis az új kormány, a költségvetés egyensúlyba hozásának érdekében számos szektorral kapcsolatban különadókról döntött a kormány. Az intézkedések hírére ma reggel jelentős esésbe kezdett a magyar tőzsde. Délután számadatokat is megtudtunk a Kormányinfón; két év alatt több, mint 1600 milliárdos bevételre számít a kabinet az extraprofitra kivetett adókból.

Fókuszban a bankszektor és energiaszektor

Azt már a tegnapi, miniszterelnöki bejelentésből megtudhattuk, hogy 2 évre szólnak majd egyelőre a különadók, azaz 2022-ben és 2023-ban kell ezzel számolniuk az érintett cégeknek. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón összegeket is közölt. Ez alapján a bankszektor, valamint az energiaszektor 300-300 milliárd forintos, a kiskereskedelem 60 milliárd forintos, a biztosítási szektor, 50 milliárdos, a telekommunikációs cégek 40 milliárdos, a légitársaságok 30 milliárdos, a gyógyszerforgalmazók pedig 20 milliárdos extra adóra számíthatnak. Mindez évenként értendő, tehát összesen (a 2023-ban bevezetendő reklámadón kívül) 1600 milliárdos bevételt vár a kormány.

Évi 800 milliárd – nem kevés különadót vár el a kormány az érintett ágazatoktól

Kiderült az is, hogy a miniszter nem számít a terhek lakosságra való áthárítására, ugyanis ezzel szemben fellépne a kormány. Nagy Márton, az új kormány gazdaságfejlesztési minisztere jelezte; nem fog inflációs megugrást okozni az intézkedés, amely egyelőre 2023-ig tart – hogy utána mi várható, azzal kapcsolatban nem említett részleteket.

OTP, Mol – jelentős esés után korrekció

Tegnap már lehetett tudni a szektorok felsorolásából, hogy a két legnagyobb hazai blue chipet, az OTP-t és a Molt érinteni fogják a különadók. Nem meglepő tehát, hogy már a tőzsde nyitását követően jelentős esést produkált a két nagyvállalat részvénye, 10 % feletti mínuszt is láthattunk mindkét papírnál. Most azonban már kalkulálhatnak is a befektetők, még akkor is, ha nem pontosan tudni még, hogy milyen metódus alapján veszik ki a részüket a cégek a fenti terhekből. A piaci szereplők ugyanakkor az első pánik után némileg megnyugodhattak, mind az OTP, mind a Mol jelentős napon belüli emelkedést tudott felmutatni. Ennek ellenére persze még mindig igen negatív a mai nap egyenlege

Bár javított az OTP, messze már az öt számjegyű árfolyam