Már az újabb kerek tízezres sincs túl messze.

Nehéz lehet elhinni, hogy 1 évvel ezelőtt még a 10000 forintos szinttel küzdött az OTP árfolyama, ráadásul úgy, hogy ezt a küzdelmet pár hétre el is veszítette a legnagyobb magyar blue chip. Már az év elején sem teljesített rosszul az OTP, de a májusban kezdődő, és kisebb megszakításokkal azóta is tartó szárnyalás már korábban nehezen elképzelhető értékekre repítette az OTP árfolyamát.

Túlvettség, de számít ez?

Az elmúlt napok újbóli szárnyalása miatt alighogy kiért a túlvett tartományból a bankrészvény, most újból jelentős mértékben túlhevültek a technikai indikátorok. Ennek megfelelően lassan a napos Bollinger-szalagok is gátat szabhatnak az emelkedésnek, illetve a mozgóátlagoktól is igen eltávolodott már a részvény árfolyama. Technikai szempontból így ebben a körben elméletileg túl sokáig már nem húzható a folyamatos emelkedés, ugyanakkor ahogy a korábbiakban is láthattuk, kisebb oldalazással vagy korrekcióval könnyedén újra a normális tartományba érhetnek az indikátorok is. Visszaesés esetén ugyanakkor a 18000 forintos kerek szint lehet a leginkább komoly támasz egy esetleges korrekció esetén; ez sem jelentene ugyanakkor messze sem trendfordulót még.

Hihetetlen emelkedés (www.investing.com)

FOMO és feltámadás

Alapvetően az OTP fundamentumaival kapcsolatban csak jót lehet írni az elmúlt időszakot tekintve. Ha a korábbi egyedi hatásokat nem nézzük, története legjobb gyorsjelentését mutatta fel az idei második negyedévre vonatkozóan az OTP az adózott eredmény tekintetében, illetve egy hatalmas szlovén bankakvizíció révén Szlovéniában is piacvezetővé vált a legnagyobb hazai bank. Emellett az MNB kamatemelése is segíti a bankszektort a kamatmarzsok miatt.

Az OTP székháza – csúcson a profitgyár

A tartós emelkedés oka azonban jelenleg már jóval inkább a korábbi, nemzetközi indexektől és szektortársaktól való lemaradás pótlása lehet. Az OTP ugyanis relatíve olcsóvá válhatott, hiszen nem vette ki a részét sokáig a szárnyalásból, és sokára érte csak el járvány előtti szintjeit is. Most azonban már kiderült, hogy a magyar gazdaság vártnál erősebb újraindulása, az OTP válságállása elég lehet ahhoz, hogy csak egy minimálisan negatív hatással járó, múló emlék legyen a koronavírus. Az OTP tehát ráállt arra a pályára, amin valószínűleg már évek óta lenne, ha nincs pandémia. A mozgásból már az is látszik, hogy ebből senki nem is akar kimaradni, és a FOMO (fearing of missing out – kimaradástól való félelem) is hatást gyakorolhat már az árfolyamra.