Az amerikai inflációs adat és a háborús hírek külföldön, a két magyar blue chip jelentése itthon mozgathatja meg a tőzsdéket.

A mögöttünk álló hét igen sok izgalmat hozott a nemzetközi piacokra és a magyar tőzsdére is, és tetemes esély van rá, hogy ezen a héten sem lesz ez másképp. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejlemények mellett több fontos gyorsjelentés is napvilágra kerül a kinti és a magyar piacon is. Ezeken kívül az inflációs adatok mozgathatják meg az árfolyamokat a héten.

Nemzetközi piacok – háború és adatok

Oroszországban ma tartják a győzelem napját, amely alatt a II. világháborús győzelem miatti ünneplést értik. Bár önmagában ez protokolláris jellegű megemlékezéseket jelentene, Putyin elnök várható beszéde kapcsán különleges jelentőséget kaphat a nap. Nem mindegy ugyanis, hogy az orosz elnök hogy nyilatkozik az ukrajnai háború jelenlegi állásáról, bejelent-e esetleg valamit az ünnep alkalmából.

Fontos lehet a mai beszéd több elemző szerint is a háború kapcsán (www.shutterstock.com)

A mai napon még a BioNTech gyorsjelentésére lesz érdemes figyelni az Egyesült Államokban. Kedden a német tőzsdén a Bayer és a Porshce számsora hozhat izgalmakat, valamint a ZEW index, amelyet délelőtt 11 órakor terveznek közzétenni. Szerdán az E-ON és a Walt Disney jelent, 14:30-kor pedig az amerikai inflációs adatot is megismerjük, amely kulcsfontosságú a Fed monetáris politikája szempontjából. Csütörtökön az RWE, az Allianz és a Siemens közli első negyedéves eredményeit, délután pedig szokásos módon az amerikai munkanélküli segélykérelmek számáról kapunk információt. A hét utolsó kereskedési napján a német tőzsdén a Deutsche Telekom, a tengerentúlon az Alibaba jelentése hozhat izgalmakat.

Magyar tőzsde – jelent a két kisebbik blue chip

Jelentős adat ma nem lát napvilágot a magyar gazdaságról, így a nemzetközi hangulat után indulhat a budapesti piac. Holnap nyitás előtt teszi közzé első negyedéves jelentését a Richter, várhatóan az oroszországi és ukrajnai értékesítésekre lesznek a leginkább kíváncsiak a befektetők az eredménysorok mellett. Holnap 9 órakor az inflációs adatot is közzéteszi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ez a forint számára bírhat nagy jelentőséggel.

Jelent szerdán a Magyar Telekom is, szép profitra számíthat a piac (www.shutterstock.com)

Szerdán zárás után teszi közzé gyorsjelentését a Magyar Telekom. A telekommunikációs cég esetében a főbb eredménysorok lehetnek a legfontosabbak, illetve a menedzsment esetleges további információi a vitákat kavaró részvényesi javadalmazás kapcsán. Csütörtökön újra meghirdeti egyhetes betéti tenderét a jegybank, a korábbiakból kiindulva azonban nem várható valószínűleg a 6,45 %-os irányadó ráta mostani emelése.

https://www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak

Címlapkép forrása: Unsplash