Talán vége szakadt a gyógyszercég vesszőfutásának.

A Richter részvényeinek árfolyama nem igazán követi a ciklusok trendeket. A gyógyszercég árfolyama sokat emelkedett bőven történelmi csúcsai fölé, amikor az OTP és a Mol számára ez álom volt, a tavaszi rallyban azonban amíg az említett két blue chip emelkedett, addig a Richter volt a gyenge láncszem. Most azonban úgy tűnik, hogy visszatértek a bikák a Richter piacára.

Jellegzetes mozgás

A Richter árfolyama meglehetősen jellemző mozgást mutatott be az utóbbi néhány hétben. Az esés során a 7800 és 8000 forint közötti támaszzóna nyújtott segítséget az árfolyam számára. Így egy klasszikus dupla aljat tudott kialakítani a harmadik legnagyobb blue chip árfolyama, innen pedig múlt hét óta emelkedést láthatunk. Egyértelműen pozitívabb most így a kép a grafikonra nézve, de igazán akkor állhatna emelkedő pályára a Richter, ha a 8400 forintos ellenállást le tudná küzdeni. Az említett szint ugyanis a legutóbbi próbálkozások során is többször megállította az emelkedést, ráadásul a 100 napos mozgóátlag is itt helyezkedik most el. Az MACD vételi jelzése a napos grafikonon azonban erőt adhat.

blank
Fontos szintnél a Richter (www.investing.com)

Esés után érdemes lehet a 7800 forintos támaszra figyelni. A Richter jellegzetessége, hogy sokszor a támaszszint alászúr az árfolyama, majd innen következik a fordulat-kiemelten fontos lehet ezt is követni, ha esetleg bekövetkezik. Ha mégis elesne a szint, akkor a 7200-7400 forintos sáv szolgált régebben erős bázisként, ezek lehetnek újabb támaszok.

Helyzet: változatlan

A cégspecifikus tényezők változásáról nem érkezett hír az utóbbi időben, ez pedig egyáltalán nem jelent rosszat. Ha a néhány hét múlva esedékes féléves jelentés is az pszichiátriai, valamint a nőgyógyászati termékek további növekvő eredménytermeléséről fog szólni, azt a befektetők pozitívan értékelhetik. Jó hír, hogy Oroszországban is engedélyezték az USA után, hogy a bipoláris zavarban szenvedők is kaphassanak a Richter saját gyártmányú gyógyszeréből, a cariprazine-ból.

Az egyedüli probléma a forint erősödése lehet, amit indokolhat az MNB kamatemelési ciklusa. A cég bevételei ugyanis jórészt devizában keletkeznek, így érdekelt a gyengébb forintban eredmény szempontjából. Jelenleg azonban a forint árfolyamára tekintve ettől sem kell aggódnia a részvényeseknek, egyelőre nem tud számottevő erőt felmutatni a hazai fizetőeszköz.

Forrás:

www.vg.hu