2 éves mélypontra esett az OTP, ezzel újra vízválasztóhoz érkezett az árfolyam.

Az elmúlt napokban jelentősen enyhült a nyomás a magyar eszközökön a hónap első felében látottakhoz képest. Jól szemléli a kedvező folyamatot a forint erősödése, amely a 417-es szintek közeléből egészen 400 alá izmosodott az euróval szemben. A legnagyobb hazai blue chip, az OTP árfolyama azonban egyelőre nem tudott talpra állni, egyre csúnyább a kép az új 2 éves mélypont árnyékában.

Maradt a nyomás

Általánosságban és a jelenlegi helyzetben is kijelenthető, hogy legtöbbször az OTP szenvedi meg a leginkább az országspecifikus tényezők romlását, illetve a befektetők pesszimizmusát. Jól láthattuk a forint nemrég látott zuhanásánál is, hogy a bankpapírt is adni kezdték a befektetők, de az orosz-ukrán háború következtében is az OTP-t büntették a legjobban a piaci szereplők. Az utóbbi két napban viszont hiába javult a hangulat, hiába erősödött jelentősen a magyar fizetőeszköz, a legnagyobb hazai bank részvényein lévő nyomás nem enyhült.

Hiába a jobb hangulat, az OTP nem érzi

A háttérben leginkább az húzódhat meg, hogy az OTP hónapok óta tartó szenvedése mögötti tényezőkben nem következett be változás. Az orosz-ukrán háború inkább növekvő intenzitással folyik tovább, miközben a bankadó és a kamatstop hatásait is nyögi a hazai bankszektor. Ráadásul bár történnek a költségvetés kiigazítása irányába lépések, egyre nagyobb a veszélye hazánkban is a gazdasági lassulásnak, visszaesésnek. Az uniós források ügyében pedig látszik az előrelépés, a befektetők viszont a konkrét megállapodást értékelhetik igazán a jelek szerint.

Új lokális mélypont

Az OTP árfolyama már jóval kevesebb, mint a fele annak, amit a tavaly novemberi csúcsoknál láthattunk. A fenti tényezők hatására így meglehetősen ronda képet mutat a bankpapír grafikonja. Tegnap új lokális mélypontra esett az OTP, és közelednek a 2017 óta nem látott mélységek is. Kulcsfontosságú lenne továbbra is, hogy a részvény árfolyama tartósan el tudjon rugaszkodni a 8000 forint körüli szintekről; előző héten kudarcba fulladt egy ilyen kísérlet. Ennek hiányában viszont könnyen eleshet a koronavírus első hullámának mélypontját jelentő támasz zóna, és az újabb kerek szint, a 7000-res érték felé veheti az irányt az OTP.

Címlapkép forrása: Shutterstock