8000 alá is benézett az OTP árfolyama, sorsdöntő szinthez érkezett ezzel a bankpapír.

A tegnapi nap biztosan nem vonul be pozitívan a magyar piac történetébe. A forint ugyanis új történelmi mélypontokra esett, és ennek is köszönhetően a legnagyobb hazai blue chip, az OTP több, mint 2 éve nem látott mélyre zuhant. A bankpapír gyengesége most nem vállalatspecifikus tényezőkre vezethető vissza konkrétan, inkább az általános és országspecifikus hangulat okozza a problémát. A most elért szint hatalmas jelentőséggel bírhat, a koronavírus miatti pánik idején ugyanis majdnem pontosan addig esett az OTP, mint tegnap.

Járulékos vesztes

A legnagyobb hazai bank részvényei jó ideje szenvednek, értékük a tavaly novemberi csúcsokhoz képest kevesebb, mint felére esett. Az igen gyorsan bekövetkező leértékelődés okai között szerepe az orosz-ukrán háború, a kormány által bevezetett kamatstop és banki különadó, a Magyarországon is jelenlévő, rég nem látott inflációs nyomás. Mindezek azonban valamennyire közvetlen okok, hiszen a bank eredményességére ható tényezőkről beszélünk, amikor az orosz-ukrán leánybankoknál látott leírások és céltartalékképzések, vagy a banki különadó miatt értékeljük újra az OTP-ről alkotott képünket.

Országspecifikus tényezők az OTP esésének hátterében

A mostani gyengülési hullám azonban inkább általános tényezőkről szól. Az OTP reagálja le a leginkább a külföldi irányadó tőzsdék mozgását, valamint az országról szóló befektetői értékítéletet is. Jelenleg egyik szempontból sem lehet sok okunk az örömre. A nagy jegybankok felvették a harcot az infláció ellen, ez ugyanakkor recessziós félelmekkel jár, amitől értelemszerűen fedezékbe vonulnak a piaci szereplők. Az állami beavatkozások, a költségvetési hiány, és a gyengülő forint miatt az ország befektetői megítélése is negatív az utóbbi időben, emiatt a magyar eszközök vonzereje sokat csökkent. Ahogyan eddig is legtöbbször, most is az OTP látja ennek kárát elsősorban, közvetlenül ez vezethetett az új lokális mélyponthoz.

Fontos szint

Az OTP árfolyama 2020 tavasza óta nem látott mélypontra esett, tegnap 8000 forint alatt is járt a bankpapír árfolyama. Egy jókora dupla alj is kirajzolódhat a grafikonon, ami elindíthat erőteljesebb pozitív korrekciót az OTP esetében. Amekkora lehetőség ez, akkora kockázat is. Amennyiben ugyanis tovább esik az OTP, akkor már 5 éves mélypontokról beszélhetnénk, ez további pánikeladásokat is generálhat negatív piaci környezetben.

Címlapkép forrása: Shutterstock