Rossz napjai vannak az OTP-nek, nagyobb pozitív változás kellhet a fordulathoz.

Augusztus elején nagyon szép szárnyalást mutatott be az OTP árfolyama, a július végi mélypontokról ugyanis 9700 közelébe emelkedett a bankpapír értéke igen rövid idő alatt. Ezután némi sávozás követezett, arról, hogy hamarosan nagyobb elmozdulás jöhet, itt írtunk. Ez az elmozdulás végül esést jelentett, az utóbbi napokban sokat veszített árfolyamából a legnagyobb hazai blue chip. A folytatás az országspecifikus tényezőkön és a nemzetközi hangulaton alapulhat.

MNB, uniós pénzek, rossz hangulat

Az OTP mostani vesszőfutása több okra vezethető vissza. Ezek közül az egyik a romló nemzetközi hangulat Jerome Powell Fed elnök pénteki beszéde után. A recessziós félelmek erősödésével ugyanis zuhanásba kapcsoltak az irányadó részvényindexek, és az azokat sokszor követő OTP számára is visszaesést jelentett ez. A hangulat azóta is igen változó, ami szintén nem segíti a bankrészvény megítélését sem. Az országspecifikus tényezők terén pedig nem történt jelentős változás, ami ez esetben rossz hír; az uniós források körüli bizonytalanság, valamint az energiaárak növekedése miatt romló egyensúly mind szerepelhetnek az esés okai között.

Az MNB új intézkedései is esést hoztak az OTP piacára

A leértékelődés tegnapi felgyorsulása azon szinte teljes mértékben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntéseire vezethetők vissza. Az alapkamat 100 bázispontos emelése a kamatmarzs növekedése miatt még jó hír is lehetett volna, a kötelező tartalékolási ráta ötszörösére emelése viszont csökkentheti az OTP hitelállományának növekedését. A legnagyobb hazai bank ugyanis így kevesebb hitelt helyezhet ki, hiszen már 5 %-os lesz az új tartalékráta. Mindez elbizonytalaníthatta a befektetőket abban, hogy a nehézségek ellenére az alapműködés továbbra is remekelni fog.

Kellenek a jó hírek

Az OTP mostani esésével a hónap eleji emelkedésnek egy jelentős részét kitörölte, így technikai szempontból sem túl szép jelenleg a részvény árfolyamának grafikonja. Ahhoz, hogy jelentős fordulat jöjjön, vélhetően pozitív hír kellene az uniós forrásokkal kapcsolatos vitáról, az orosz-ukrán háborúról, illetve esetlegesen bejelentés az orosz leánybank kedvező áron történő eladásáról. Emellett a nemzetközi hangulat stabilizálódása is segíthetné az OTP-t az emelkedésben. További esés esetén viszont újra tesztelésre kerülhet a 7800-8000 közötti támasz zóna, amely már sokszor fogta meg az OTP zuhanását.

Címlapkép forrása: Shutterstock