Emelkedik az OTP a hangulat javulásával és a feszültség enyhülésével.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, meglehetősen aggasztó tendenciák vették kezdetüket az utóbbi hetekben az OTP részvények piacán. A legnagyobb hazai blue chip árfolyama ugyanis egyre csak közeledett a kulcsfontosságú 8000 körüli szintekhez. Az utóbbi napokban azonban némi fordulatnak lehetünk tanúi, amely folytatás esetén újra megnyithatja az utat a magasabb árfolyam felé.

Enyhül a feszültség

Bár teljesen gyökeres változás nem történt a bankrészvény árfolyamát alakító tényezőkben, néhány szempontból enyhült a korábbi feszültség. A nemzetközi piacok talpra állni látszanak az augusztus végi esésből, ami az erre érzékeny OTP számára igen jó hír. A dollár további gyengülése is pozitív a régiós piacok számára, a bankpapír szempontjából az ennek is köszönhető forinterősödés is a fordulat egyik oka lehetett.

Felfelé húzza a magyar tőzsdét is az OTP emelkedése

Az OTP a hazai makrogazdasági folyamatokra is sokszor reagál, ezért is különösen fontos a nagybank megítélése szempontjából az uniós pénzekről szóló tárgyalások kimenetele. A pozitív kormányzati nyilatkozatok és a látható cselekvések (például korrupcióellenes  hatóság felállítása) növelheti a megállapodás esélyét a piaci szereplők szemében. Bár nagyon közvetetten, de a hangulat javulásán keresztül segíthetett a gázárak csökkenése, amely oldhatja a tél közeledtével meglévő pánikot az energiaellátás kapcsán.

Út nyílhat felfelé

Az OTP a mostani emelkedéssel még messze nem mondható, hogy kitört volna, ugyanakkor a kiegyensúlyozott felfelé menetel beindíthat egy emelkedő hullámot. Ez esetben az augusztusi csúcsokat lesz kiemelten érdemes figyelni 9500-9600 körül, ehhez viszont még előbb a 9000 forintos technikai és lélektani szinttel kellene megnyernie a csatát az OTP-nek. Újabb esés esetén a 8400-8500 közötti zóna már támaszként funkcionálhat, de leginkább a 7800-8000 közötti, koronavírus alatti mélypontban bízhatnak a részvényesek egy lejtmenet esetén.