Beleléphettünk az inflációs spirálba.

Hónapok óta uralja a hazai gazdasági híreket, hogy igen magasra emelkedett Magyarországon az infláció. Ráadásul ezt sajnos már akkor is tudnánk, ha nem néznénk híreket; kézzelfoghatóan érzékelhető a pénzromlás legyen szó hétvégi bevásárlásról, balatoni nyaralásról, vagy éppen éttermi vacsoráról. Az már ritkábban merül fel, hogy mégis miért van ekkora infláció: pedig ennek átlátása fontos lehet a későbbi következtetésekhez.

Fiskális (és eddig monetáris) politika

A 2020-as koronavírus járvány egyszerre okozott kínálati és keresleti sokkot a világgazdaság szinte teljes egészében. Nem véletlenül omlottak össze kártyavárként a tőzsdék és produkáltak az országok évtizedek óta nem látott gazdasági visszaeséseket egyes negyedévekben. Erre értelmes reakció volt a világ kormányai és jegybankjai részéről, hogy tanulva az előző válságkezelések hibáiból, inkább pénz kifizetésével, és nem megszorításokkal akarták átvészelni a járványt. Mind a két szereplő részéről jelentős programok indultak az állampolgárok és vállalkozások kisegítésére, legyen szó kamatcsökkentésről Magyarországon, vagy helikopterpénzről az Egyesült Államokban.

Nyitás – de még hogy!

Az, hogy a fentiek több pénz megjelenését jelentik a gazdaságban, egyértelmű. A következő fontos tényező azonban a gazdasági nyitással járó keresletnövekedés. Mivel kinyitottak a boltok, szórakozóhelyek, éttermek (és erre mindenki vágyott is a bezártság után), az emberek kiözönlöttek az utcára, és fogyasztottak. Persze a vállalatoknak a támogatások miatt béremelésre is volt fedezete, és az állampolgároknál pedig sok megtakarítás keletkezett a járvány miatt elhalasztott költések miatt. Ezek eredőjeként nagyon gyorsan beindult a fogyasztás, hazánkban különösen.

 A gyors átoltottságból fakadó gyors gazdasági nyitás, és ezáltal a világ élvonalába tartozó gazdasági kilábalás tehát a magas inflációba került. Valószínűleg még így is jobban járunk össztársadalmilag, mintha nagyon lassú nyitás zajlott volna, és a gazdaság teljesítménye még most is árnyéka lenne a koronavírus előtti önmagának. Persze a bérből és fizetésből élők kisegítése jót tehet ilyen magas inflációjánál; a gond ezzel csak, hogy ez újabb keresleti robbanáshoz vezet. Így zajlik az inflációs ördögi kör, amiből a kivezető út minden bizonnyal a jegybank monetáris szigorítása lehet.