Ma hajnalban tette közzé második negyedéves gyorsjelentését a Mol.

Az olajvállalat minden idők legjobb negyedéves eredményét produkálta, amihez leginkább az elképesztően magas finomítói árrések és a magas olajárfolyam voltak szükségesek. A negyedév számait látva a menedzsment is megemelte várakozásait az idei célokra vonatkozóan.

Brutális számok

A kamatok, adózás és amortizáció előtti eredményt, az EBITDA-t szokás a leginkább kiemelni a Mol jelentéseinél a tevékenység jellegéből adódóan. A kutatás-termelés (upstream) szegmens 207,7 milliárd forintos EBITDA-t termelt a magas olajáraknak köszönhetően, ami még a piaci várakozásokat is némileg felülmúlja. A downstream szegmens előzetes becslése nem volt könnyű, hiszen a Mol a rendkívül helyzetre való tekintettel nem közli a finomítói árréseket. Az üzletág minden képzeletet felülmúlóan 308,3 milliárd forint EBITDA-t hozott, az olcsón vásárolt és drágán finomított és továbbadott orosz olaj tehát óriási erőt kölcsönös a vállalatnak.

A két, az eredményhez jelenleg nem túl sokat hozzáadó szegmens viszont kisebb csalódást okozott. A fogyasztói szolgáltatások EBITDA szintje mindössze 16,6 milliárd forint volt, ami jól mutatja az árstopok hatását a Mol működésére nézve. A gáz midstream 5,5 milliárdos eredményével tette tiszteletét a Mol kiváló gyorsjelentésében, a várakozásoktól való elmaradásnak az összesített hatása itt azért igen kevés. A menedzsment az első félévet látva jelentősen megemelte idei eredményvárakozását: az eddigi 2,8 milliárd dolláros EBITDA célt 3,3 milliárd dollárra emelte a Mol vezetése.

3000 felett – kérdéses a folytatás

A Mol árfolyama a válságos időszak ellenére 2022-ben eddig szép emelkedést tudott felmutatni, és a gyorsjelentést megelőző napok is a befektetők optimizmusát tükrözték. Ezzel elérte, sőt, meg is haladta a kulcsfontosságú 3000 forintos szintet az olajcég részvényeinek árfolyama. A folytatás függhet a jelentésre adott piaci reakciótól, ami egyelőre magas forgalommal való, bár nem kiemelkedő mértékű emelkedés. A továbbiakban a Mol eredményét befolyásoló külső adatok (olajár, finomítói marzsok) mellett a benzinárstop további sorsára lehet érdemes figyelni – nagy erőt adhatna a Molnak ennek eltörlése is. Emellett a nemzetközi hangulattól és az országspecifikus befektetői bizalomtól függhet, hogy a Mol képes lesz-e tartósan az említett szint fölé emelkedni.