Nagyobb elmozdulás is jöhet a sávozás után.

Túlságosan nagy mozgást egészen régóta nem mutatott be a második legnagyobb magyar blue chip, a Mol. Az osztalékfizetési rally után a szelvényvágás okozott visszaesést, és azóta az akkor elért szinteken tartózkodik az árfolyam. A külső környezet pedig támogató lehet, de azért vannak kockázatok is az olajmulti számára.

Szűk sávban

A Mol részvényeinek árfolyama lényegében a 2330 és 2430 közötti sávban mozog, nagyon kevés kivételtől eltekintve. Ebben a szűk, néhány százalékpontos sávban maradva a technikai indikátorok sem adnak masszív jelzést egyik irányra sem, a kiegyensúlyozott mozgásból jelenleg bármilyen irányú nagyobb elmozdulás lehetséges. Nagyobb mozgásra akkor lehet számítani, ha vagy 2300 alá esik az árfolyam, vagy sikerül áttörni a 2400 és 2450 közötti szintet az olajvállalat részvényeinek; addig nem érdemes túlértékelni a sávozás kisebb-nagyobb belső kilengéseit. Ha esetleg kitörésre kerülne sor, akkor 2500 körül újabb akadállyal szembesülne a Mol, esés esetén pedig a 2250-2300 közötti szintek szolgálnának még komolyabb támaszként.

Kisimuló grafikon a Molnál (www.investing.com)

Pozitív környezet, kockázatokkal

A Mol upstream szegmense számára kifejezetten fontos olajár terén nem lehet panasz, ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, hogy hosszú hónapok óta tartó dinamikus olajár drágulás megállhatott. Valószínűleg a befektetők erre a szintre lövik be most a fekete arany reális értékét. A magas szinten való stabilizálódás első körben jót jelenthet a Mol számára, ugyanakkor a növekedés alábbhagyásával új rekord számokat nem tud várhatóan felmutatni a cég ebben a szegmensben.  

A downstream szegmens szempontjából nagy jelentőséggel bíró finomítói marzsok terén jó hír érkezett. Augusztusban a csoportszintű finomítói árrés a Mol esetében 6 dollár volt hordónként, ez közel másfél éves rekordot jelent. Egy jó szeptemberi adattal akár a harmadik negyedévben a második negyedéves átlagos árrése is túlteljesíthető lehet.

A fogyasztói szolgáltatások szegmenst így nem tudjuk figyelni, de az, hogy a magyar gazdasági növekedés a vártnál is nagyobb, és a nyaralási-vezetési szezonon vagyunk túl, szintén jó eredményt sejtet. Kockázatként ugyanakkor továbbra se felejtsük el a koronavírust, az újabb lezárások az olajszektor számára igazán nagy döfést vinne be. Addig viszont van lehetőség a kiegyensúlyozott növekedésre, ahogy a Mol esetében is láthatjuk.

A szerző Mol részvényekkel rendelkezik.

https://molgroup.info/hu/befektetoi-kapcsolatok/publikaciok/kulso-kornyezet#nav-2021