2024 május 29

Közelgő IPO-k, melyeket érdemes figyelni

A tőzsdére lépő vállalatok száma magas volt az elmúlt időben, de ezzel együtt nagyon pozitív időszakot tudhatnak maguk mögött ezek a cégek. 2020 egy olyan meglepetést hozott a frissen kibocsátott vállalatok életébe, hogy 2014 óta idén fog beáramlani a legtöbb tőke ebbe a szegmensbe. A következő időszakban 3 izgalmas piacra lépés és egy magyar esemény is várható.

„Az IPO az angol Initial Public Offering kifejezés rövidítése, amely részvénykibocsátást, tőzsdei bevezetést jelent. Azt a folyamatot tehát, amikor egy társaság elhatározza, hogy bevezeti részvényeit a tőzsdére IPO-nak nevezzük. Az IPO végeredménye tehát az lesz, hogy a társaság részvényeivel a tőzsdén lehet kereskedni, azonban az IPO során a befektetők még az elsődleges kibocsátási folyamatban megvásárolhatják a részvényeket.” Miért jó ez a vállalatnak? Mert olcsón jut szabad felhasználású tőkéhez.

A három korábbi nagy IPO

A koronavírus járvány által bekövetkezett tőzsdei összeomlások közepette volt két friss cég, melyek kimagaslóan teljesítettek. A piacon 2019 negyedik negyedévében debütáló vállalatok közül a Zoom (ZM) és a Slack (WORK) árfolyamai kilőttek. Előbbinek a múltheti esés ellenére jelenleg 496,6 százalékon állnak a részvényei a kibocsátási árfolyamhoz képest. A Slack-et figyelve az árfolyamok kevésbé mutat sikeres a részvény kibocsátást, de az ő elsődleges céljuk a tőke megszerzése volt, amelyben nagyon sikeresek voltak. Róluk érdemes megjegyezni, hogy a nyitó árat nagyon magasnak ítélte meg a piac és egészen a koronavírus kirobbanásáig negatív trendet hozott. A fordulópontot követően végig lendületesen pozitív trendet tudott hozni. Sikerült megfelelő mennyiségű tőkét gyűjtenie a növekedési célok eléréséhez.

(kép- chart)

Csak augusztusban több, mint 8 milliárd dollár tőkét gyűjtöttek IPO-k során. Az ehhez hasonló történeteket miatt a befektetők vásárlási szándéka növekedett a nyilvánossá váló cégek iránt. Ezt olyan vállalatok is realizálták, amelyek az elsődleges részvénykibocsátásokkal foglalkoznak és folyamatosan bővítik a piacra lépni kívánó cégek számát.

 

 

Közelgő részvénykibocsátások

 

Ant Group

(kép)

            A tőzsdére lépésre készülő vállalatok közül az Ant Group várható értékajánlatát nagyon meggyőzőnek tekintik az elemzők. Az Alibaba (BABA) volt ügyvezetője és alapítója, Jack Ma által létrehozott kínai fintech vállalat, a történelem eddigi legnagyobb IPO-ja lehet. Különlegessége, egyszerre válik nyilvánosan kereskedhetővé a hongkongi és a sanghaji tőzsdén. Ez a vállalat a nyugati világ számára egy kevésbé ismert telefonos fizetési rendszer tulajdonosa, az Alipay-é. Az amerikai-kínai versengés egyik eleme, hogy a kínai fél az USA-ban is kereskedett kínai vállalatokat szeretné kivonni erről a piacról. Ennek nyomán az Ant Group amerikai IPO-jára nem fog sor kerülni, de a befektetők így is profitálhatnak a kibocsátásból.

 

Az ügyfeleknek írt levelében David Dai, a Bernstein befektetési tanácsadó vállalat munkatársa elmondta, hogy 210 milliárd dollárra értékelte az Ant Group-ot. Tavaly mélyen belemerült a cég elemzésébe és ezt magabiztosan alátámasztja több iparági szakértő is. Megjegyezte, hogy a fintech üzletág önmagában is nyereséges volt, de egyúttal „átjárót” is kínált a vállalat számára, hogy egyéb pénzügyi termékeket tudjon eladni. Ez az üzleti filozófia nagyban hasonlít az országunkban is népszerű Revolut rendszeréhez, ahol egyszerre köthetünk biztosítást, kereskedhetünk a tőzsdén és vezethetjük pénzügyeinket. Hosszú távon a vállalat értékének nagyobb részét a kiegészítő szolgáltatások jelentenék.

 

GoodRX

(kép)

Érdemes lesz szemmel tartani a kaliforniai GoodRX startupot is, amely összesíti a gyógyszerárakat és kuponokat kínál. Amerikában a kultúra részévé vált a kuponokkal való értékesítés növelés. Eddig meglepő módon a gyógyszeriparban nem terjedt el ez a trend, azonban az elmúlt években felfutott a rendszer. A gyógyszergyárak támogatását is élvező cég behozta a jelentős lemaradást az iparágban és beépült az amerikaiak hétköznapjaiba. Az elemzők 750 millió dollárra becsülik a cég értékét, mely igazolásra vár nyilvánossá válás esetén. Sok más tőzsdére lépő egészségügyi tech vállalattól eltérően a GoodRx 2016 óta nyereséges, amely csak az első hivatalos adat az elmúlt évekből. Ez szerepel az részvénykibocsátást hirdető tájékoztatójukban.

 

Palantir

 

Szeptember végére várják az egykori PayPal alapító Peter Thiel által menedzselt Palantir céget. Részben szoftvercég, részben tanácsadó, ellentmondásos függőséggel az amerikai kormánytól és a katonai megbízásoktól. A társaságnak csak 125 ügyfele van, és továbbra is erősen veszteséges 17 év működés után. A vállalat ennek ellenére tervezi a piacra lépést, melynek eredménye lehet egy túlárazottság. Az elemzők várakozásai szerint már az első kereskedési napon nagyot eshet majd a részvények árfolyama, mert a vállalatban lévő potenciált egyelőre nem értékelik kellően jónak a befektetők. Ebben az esetben egy hosszabb medve piacot jelenthet a cég részvényeinek életében, melyből a shortos befektetők profitálhatnak.

 

Magyar kibocsátások

 

            A magyar piac nagyban eltér az amerikai vagy kínai rendszer működésétől. Nálunk a megfelelő tőke megteremtését ritkábban keresik a vállalatok a tőzsdén. Ezen kialakult helyzet változtatására a Budapesti Érték Tőzsde kiváló programot indított a piacra lépni kívánó vállalatoknak. Ezt a platformot hívják Xtend-nek, melyet a BÉT előszobájaként is szoktak nevezni. Az ehhez hasonló törekvések és a magyar tőkepiac fejlődésének lendületében a közeljövőben egy Xtend-en kereskedett vállalat kíván Standard besorolásúvá válni.

 

DM-KER

(kép)

Nyilvános részvénykibocsátással tervez nagyobb tőkét bevonni a DM-KER, melynek részvényei jelenleg is elérhetők az Xtend piacon. A cég fő profilja az építőipari és mezőgazdasági gépek értékesítése, karbantartása. társaság elsősorban a kisbefektetők figyelmét kívánja felhívni és szeretné jelentős mértékben növelni a lakossági tulajdonosok számát. A kibocsátásra várhatóan október közepén kerül sor, és maximum 500 millió forintértékben fognak részvényeket kibocsátani. A kibocsátási árat 38 és 42 forint közé tervezik. Az osztalék kifizetés a november 25-én jegyzett részvénytulajdonosoknak jár és december 2-án kezdik kifizetni, részvényenként 1,9 forintot.

 

 

Források:

barrons.com/articles/3-coming-ipos-that-should-be-on-your-radar-51599232086

portfolio.hu/uzlet/20200908/ujabb-reszvenykibocsatas-jon-a-magyar-tozsden-447780https:

.ft.com/content/d445dacd-5829-4080-80b2-33616b0e4e94https:

fiercehealthcare.com/tech/goodrx-files-to-go-public-boasting-track-record-profitabilityhttps:

dmker.hu