2024 július 22

Új ötéves stratégiát tett közzé az Alteo

Az energiaszolgáltató – a 2019-es stratégia szerint – 2024-ig 20 milliárd forintnyi beruházást valósított volna meg, ebből 11 milliárd már két év alatt, 2021-ig teljesült. Az új stratégia szerint a következő öt évben akár további 35 milliárd forinttal is nőhet az új beruházások és vállalatfelvásárlások együttes értéke. A kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményben (EBITDA) 2024-re tervezték elérni a 7 milliárd forintot, de ezt a kitűzött szintet már tavaly meghaladta az Alteo, az új cél 2026-ra 11 milliárd forint. A 2019-es célkitűzés az volt, hogy az Alteo folytassa a növekedést és tartsa meg az osztalékfizetés szintjét. Most úgy látják, hogy középtávon akár jelentősen is növelhető az egy részvényre jutó osztalék a növekedési tervek veszélyeztetése nélkül. A tőkepiacon az Alteo 2024-ig szerette volna elérni, hogy bekerüljön a BUX indexbe, ezt is már 2021-ben sikerült teljesíteni. Új célként fogalmazta meg a vállalat az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) minősítés elérését, ezzel kapcsolatban el is indult a minősítés, amelyet egy független, nemzetközi cég végez.

Ifjabb Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója a közleményben kiemelte, hogy továbbra is elsősorban az energiatermelés és termelésmenedzsment, illetve a megújuló energiatermelés szegmensekre kívánnak koncentrálni, emellett a jövőben a hulladékmenedzsment és az e-mobilitás területén számítanak további ígéretes befektetési lehetőségekre. Az új stratégia szerint az energiatermelés és termelésmenedzsment területén a társaság folytatná a kapacitásbővítéseket. Az Alteo szabályozási tevékenysége kiemelt jelentőségű a stratégián belül. A megújuló energiát hasznosító erőművek terjedésével egyre nő a kiegyenlítő energetikai szolgáltatások iránti igény, ebben a tevékenységi körben a vállalat sikeres, és ezt szeretné nemcsak fenntartani, de tovább is fejleszteni – emelte ki a vezérigazgató. A megújuló energiatermelés területén az Alteo elsősorban ipari felhasználók számára szeretne villamosenergiát értékesíteni hosszú távú villamosenergia-vásárlási szerződéseken keresztül. Emellett az elmúlt évek jelentős akvizíciói és felújításai után további beruházásokat terveznek.

Az energetikai szolgáltatások esetében a vállalat a komplex szolgáltatásokra koncentrál, amelyek nemcsak egy specifikus energetikai igényt, hanem az ahhoz kapcsolódó teljes energetikai kört kezelik. Az energiakereskedelem területén az eddigi utat kívánja járni a társaság, organikus fejlődésre törekszik, ahol az elsődleges hangsúly nem a volumen bővülésén, hanem a profitabilitáson van. A hulladékmenedzsment kapcsán az Alteo a jövőben további bővülést tervez felvásárlásokkal. A hulladékgazdálkodáshoz a cég a körforgásos gazdaság koncepciója felől közelít, ami a hulladékok energetikai célú hasznosításán túl a begyűjtési és újrahasznosítási képességek fejlesztését is magába foglalja. Az Alteo számára továbbra is a magyar piac az elsődleges. Amíg itthon látnak növekedési lehetőségeket, addig a külföldi terjeszkedés másodlagos, de folyamatosan vizsgálják annak lehetőségét is. Kovács Domonkos, az Alteo vezérigazgató-helyettese a közleményben úgy fogalmaz: el fog jönni a pillanat, amikor a további növekedéshez szükség lesz az ország határainak átlépésére ismertette a távirati iroda.

A vállalat továbbra is fenntartaná aktív tőkepiaci jelenlétét, ezen a téren tervezik az elemzői lefedettség növelését, illetve fontos cél a részvény tőzsdei forgalmának további javítása. Az Alteo várakozásai szerint a stratégiában tervezett beruházásokat a cég képes lehet újabb tőkeemelés nélkül finanszírozni. Az Alteo részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a prémium kategóriában kereskednek. Részvény pénteken 2300 forinton zárt, az elmúlt egy évben legmagasabb árfolyam, egyben a történelmi maximum 2570 forint, a legalacsonyabb árfolyam pedig 1050 forint volt.