2024 október 24

Zuhanás után – mibe tegyük most a pénzt?

Tegnap jelentős eladási hullám söpört végig az amerikai tőzsdéken. A zuhanás hátterében a kötvénypiaci hozamok emelkedése és a kamatcsökkentési várakozások csökkenése állhatott. A 10 éves amerikai államkötvény hozama 4,24%-ra emelkedett, ami az elmúlt három hónap legmagasabb szintje volt – írja a Marketwatch.

A piaci gyengülés egyik fő oka a Federal Reserve (Fed) kamatpolitikájával kapcsolatos várakozások átalakulása. A befektetők korábban arra számítottak, hogy a Fed az év végéig két további kamatcsökkentést hajt végre. Most azonban a várakozások megváltoztak, mivel a gazdasági adatok erősek maradtak, és a Fed tisztviselői óvatosabb iránymutatásokat adtak. A hitelek drágulása és a gazdasági növekedés lassulása továbbra is bizonytalanságot okoz a részvénypiacon – írja a CNBC

Zuhanás a piacokon a gyorsjelentések közben

A vállalati hírek sem segítették a piacok hangulatát. A Boeing részvényei több mint 2%-kal estek, miután a cég jelentős, több mint 6 milliárd dolláros veszteséget jelentett be a negyedévre. A Tesla részvényei is kisebb gyengülést mutattak, mivel a befektetők az eredményjelentés közzététele előtt óvatosan kereskedtek – tette hozzá a Reuters.

A mai nap folyamán megállt a zuhanás, de a befektetők továbbra is óvatosak lehetnek a közelgő vállalati jelentések és a monetáris politika alakulása miatt. Az eddig közzétett eredmények alapján az S&P 500 vállalatok 79%-a meghaladta az elemzői várakozásokat, ami pozitív meglepetés a befektetők számára – jelentette a Bloomberg. Ugyanakkor a harmadik negyedéves eredményvárakozások szerények, mindössze 3%-os növekedést mutatnak, így a piac továbbra is törékeny lehet.

A nemzetközi politikai és gazdasági események is befolyásolják a piacokat. A közelgő amerikai elnökválasztás, a kötvénypiac ingadozásai, valamint az arany és az olaj árának csökkenése mind-mind tovább növelhették a bizonytalanságot. Az arany ára 0,59%-kal csökkent, míg a Brent nyersolaj 1,01%-kal esett. A befektetők fokozatosan alkalmazkodnak a kialakult helyzethez, de továbbra is nehéz időszak elé nézünk – számolt be róla a Wall Street Journal

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!