2024 október 24

A japán gazdasági aktivitás csökkent októberben

A japán gazdasági teljesítmény négy hónapja először csökkent októberben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és az Au Jibun Bank kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 49,4 pontra, 2022 novembere óta a legalacsonyabbra csökkent a szeptemberi 52,0 pontról. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi. Az októberi előzetes adatok alapján idén október és június kivételével 50 pont felett volt a japán kompozit BMI. A japán szolgáltatóipari BMI 49,3 pontra, 2022 februárja óta a legalacsonyabb szintre esett októberben a szeptemberi 53,1 pontról. A japán szolgáltatóipari BMI 2022 augusztusa óta az idei június és október kivételével folyamatosan a növekedést jelző 50 pont felett állt. Szeptemberben a japán szolgáltatóiparban csökkentek az új megrendelések, miközben az exportmegrendelések is visszaesést mutattak, a foglalkoztatás bővülése pedig mérséklődött.

Az inputköltségek inflációja gyorsult, ugyanakkor az értékesítési árak 11 hónapja a legkisebb mértékben emelkedtek. Ugyancsak előzetes adatok szerint a japán feldolgozóipari BMI 49,0 pontra, idén március óta a legalacsonyabbra csökkent a szeptemberi 49,7 pontról. Elemzők ezzel szemben javuló adatra, 49,9 pontra számítottak októberre. A BMI-adatok alapján a japán feldolgozóipari teljesítmény idén eddig nyolc hónapban mutatott csökkenést – ismertette a távirati iroda.

A japán feldolgozóiparban októberben folytatódott az új megrendelések zsugorodása, a külföldi értékesítés pedig az előző havinál jelentősebben csökkent. Mindeközben a kibocsátás hat hónapja a legmeredekebben zsugorodott, a foglalkoztatás pedig február óta először mutatott visszaesést. A beszerzési aktivitás csökkent, miközben a teljesítési idő hosszabbodott. A felmérésből az is kiderült, hogy a japán feldolgozóiparban az üzleti bizalom két és fél éves mélypontra gyengült az év tizedik hónapjában.