2024 október 24

Gyengélkedett a használtlakás-piac az USA-ban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma szeptemberben.

Az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) honlapján szerdán közzétett adatok szerint szezonális kiigazítással, évesítve az előző havihoz képest 1 százalékkal, 3,84 millióra csökkent a használtlakás-eladások száma az Egyesült Államokban szeptemberben. Miután egy hónappal korábban, augusztusban nagyobb, 2 százalék esést regisztráltak.

A tényleges szeptemberi értékesítés elmaradt a 3,88 milliós piaci várakozástól. Éves összevetésben 3,5 százalék volt a visszaesés idén szeptemberben. A használt lakások mediánára éves bázison 3 százalékkal, 404 ezer 500 dollárra nőtt szeptemberben, amikor már a 15. egymást követő hónapban jegyeztek fel éves szintű emelkedést – ismertette a távirati iroda.

Az eladásra váró lakások száma 1,39 millió volt szeptemberben, 1,5 százalékkal több, mint augusztusban, és 23 százalékkal több, mint tavaly szeptemberben. Az eladások szeptemberi üteme mellett 4,3 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást. A szakértők általában 4-5 hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly szempontjából. Az amerikai lakáspiacon a használt ingatlanok adásvétele teszi ki a teljes forgalom mintegy 90 százalékát.