2024 október 23

Változik a népszerű állampapír kamata 

Újabb csapás érheti a magyar állampapírpiacot. A 2029/N sorozatszámú Bónusz Magyar Állampapír kamata, amely még most évi 7,89 százalékot fizet, szombattól 6,91 százalékra esik vissza. Ez az éles csökkenés tovább erősíti azt a trendet, amely az állampapírok vonzerejének folyamatos gyengülését mutatja. Jelenleg a befektetőket egyik papír sem csábítja olyan magas kamatokkal, mint tavaly a PMÁP. Ez miatt láthatjuk, hogy egyik papír sem tudja dominálni a piacot, a befektetők pénze megoszlik a lehetőségek között.  

Míg a szeptemberi hónapban növekedés volt tapasztalható az eladási mennyiségekben, az utóbbi két hétben ez a pozitív tendencia megtört. A 40. héten a bruttó eladások még elérték a 59 milliárd forintot, de a 41. hétre ez az összeg 43,1 milliárd forintra csökkent. A legutóbbi héten pedig mindössze 38,4 milliárd forintot értek el az eladások, ami az elmúlt hónapok egyik leggyengébb eredménye. 

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!