2024 október 22

Putyin berendeltette a nagykövetet – Moszkva bekerítve érzi magát

A NATO rostocki tengerészeti főhadiszállásának felavatása elleni tiltakozásul az orosz kormány beidézte Alexander Graf Lambsdorffot, Németország moszkvai nagykövetét . Határozottan tiltakozunk – közölte a orosz külügyminisztérium. A közlemény szerint a „NATO katonai infrastruktúra bővítése a volt Kelet-Németország területén a legnegatívabb következményekkel jár”.

A NATO-bázis megnyitása az egykori NDK területén további lépés a „második világháború eredményeinek és az ország militarizálásának kúszó felülvizsgálatában” – fejtette ki a moszkvai adminisztráció.

Rostocki főhadiszállás

Oroszország szempontjából a NATO rostocki főhadiszállásának üzembe helyezése sérti az 1990-es kettő plusz négy Szerződést. A német egyesülést nemzetközileg megpecsételő szerződés megtiltotta „más államok fegyveres erőinek” állomásoztatását a volt NDK területén.

„Azonnali és átfogó magyarázatot követeltünk Berlintől” – közölte a az orosz külügyminisztérium.

Figyelik majd a balti-tengeri térség helyzetét

Boris Pistorius német szövetségi védelmi miniszter szerint a firssen felavatott új rostocki NATO-székház figyelemmel kíséri majd a balti-tengeri térség helyzetét és megszervezi a szövetségesek haditengerészeti tevékenységét. Saját bevallása szerint a nyugati védelmi szövetség az „agresszív orosz akciók” ellen akar felvértezni, különösen az Oroszországhoz közeli területeken . mkl/AFP