Rendkívüli Hírek:

2024 október 21

Benzin – megindult az üzemanyagárak zuhanása? 

Az elmúlt hét csütörtökétől Magyarországon sorozatosan érkeznek a hírek az üzemanyagárak csökkenéséről. Múlt hét szerdán kezdődött az árak korrekciója. Ekkor a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 4 forinttal mérséklődött, bár a benzin ára ekkor még nem változott. Pénteken újabb jó hír érkezett. Szombattól a gázolaj nagykereskedelmi ára további bruttó 5 forinttal csökkent, a benzin ára viszont továbbra sem mutatott változást. Ezt követte a holtankoljak.hu mai bejelentése, miszerint keddtől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 4 forinttal kerül kevesebbe.  

A hosszan tartó áremelkedések után kisebb felüdülést hozhat ez az autósok számára. Rossz hír viszont, hogy a dollár jelenleg rendkívül erős, és az USD/HUF árfolyam pedig olyan szinteken mozog, amelyeket négy hónapja nem láttunk. A gyengélkedő forint hosszú távon az üzemanyagárak újbóli emelkedését is elhozhatja. Továbbá az olajárak is a hét elején emelkedéssel kezdtek, így kérdéses, hogy a mostani korrekció valódi enyhülést hoz-e, vagy csak átmeneti változást. 

Ismét emelkednek az olajárak 

Múlt héten jelentősen csökkent az olaj világpiaci ára, miután az OPEC már harmadik alkalommal csökkentette a 2024-es keresleti előrejelzését. Az olaj árfolyama további 5%-ot esett azután is, hogy Izrael közölte az Egyesült Államokkal, hogy nem kívánja megtámadni Irán olajipari létesítményeit. A mai napon viszont emelkedéssel nyitott a Brent típusú olaj. Ennek egyik oka, hogy Amin Nasser, a Saudi Aramco vezérigazgatója kijelentette, hogy meglehetősen optimista a kereslet növekedésével kapcsolatban a világ második legnagyobb gazdaságában, Kínában. 

Brutálisan elbántak a forinttal 

A dollár teljesen dominálja a magyar fizetőeszközt. Az USD/HUF keresztárfolyam már 4 hónapja nem látott szintre emelkedett, és úgy tűnik a dollár előtt nincs akadály. A mai napon áttörtük a 370 forintos szintet, és a nap végére már a 371-es szint felett járt az árfolyam. A magyarországi üzemanyagárak szempontjából kritikus lesz, hogy a forint minél gyorsabban összeszedje magát.  

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!