2024 október 22

Csökkent a Conference Board amerikai gazdasági teljesítményindexe

Csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe szeptemberben. Immár a hetedik egymást követő hónapban, miután februárban két éve először emelkedett.

A Conference Board amerikai gazdaságra vonatkozó összetett indexe, a LEI (Leading Economic Index) szeptemberben az előző havi értékéhez képest 0,5 százalékkal, 99,7 pontra csökkent az augusztusi 0,3 százalékos havi esést követően. Az index 100 pontos értéke a 2016-os kiinduló szintet jelzi. A LEI jelenlegi állása 2,6 százalékos kumulatív csökkentést jelez a 2024 március és 2024 szeptembere közötti hathónapos időszakra. Ez meredekebb teljesítménycsökkenés az előző hathónapos periódus (2023. szeptember – 2024. március) 2,2 százalékánál.

befektetés hozam

A LEI index számításánál figyelembe veszik egyebek mellett a részvényárfolyamok alakulását, a fogyasztói bizalom várható változásait, a feldolgozóipar, illetve a szolgáltató szektor teljesítményét. A tapasztalatok szerint a mutató nagy pontossággal jelzi előre a gazdasági ciklusok alakulását. Justyna Zabinska-La Monica, a Conference Board üzleti ciklus mutatóiért felelős vezető közgazdásza azt mondta, hogy a LEI szeptemberi mutatóját különösen rontották a gyenge új gyári megrendelések, az építési engedélyek számának a csökkenése, illetve a fogyasztóknak a kilátásokkal kapcsolatos bizonytalansága.

Képek forrása: Shutterstock