Rendkívüli Hírek:

2024 október 22

Romlanak a nagy gazdaságok bizalmi indexei

A világgazdasági aktivitás továbbra is viszonylag élénk, de a legnagyobb gazdaságok bizalmi indexei jelentős ütemben romlanak. Változatlanul a negatív tartományban járnak a Brookings Institution és a Financial Times közösen vezetett teljesítménymérője szerint.

A tekintélyes nemzetközi gazdaságkutató műhely és a londoni üzleti napilap által kidolgozott Tiger index (Tracking Indexes for the Global Economic Recovery, a világgazdasági kilábalás követésére szolgáló indexcsoport) a Financial Times hétfői ismertetése szerint különösen a világ két legnagyobb gazdaságában, az Egyesült Államokban és Kínában jelez bizalmi deficitet. Az FT-Brookings Tiger index az aktuális reálgazdasági aktivitást, valamint a piaci és a befektetői bizalmat veti össze e mutatók történelmi átlagával, elsősorban a 2008-2009-es pénzügyi válság mélypontjához viszonyítva az azóta végbement kilábalási folyamatot. A nullás viszonyítási értékhez mért indexsávon belül a hétfőn ismertetett új Tiger-mérőszám az amerikai gazdaságban jelenleg mínusz 1,72. A kínai gazdaságban mínusz 4,31.

Az FT-Brookings felméréshez fűzött elemzés szerint a november 5-én esedékes amerikai elnökválasztás, valamint a turbulens geopolitikai helyzet, mindenekelőtt a közel-keleti konfliktus és az ukrajnai háború egyaránt hozzájárul a rossz globális hangulathoz. Eswar Prasad, a Brookings vezető közgazdásza az új Tiger-indexet kommentálva úgy fogalmazott, hogy „mélabú és bizonytalanság érződik” a világgazdaságban, és a bizalmi indexek a jól és a kevésbé jól teljesítő gazdaságokban egyaránt nagyon gyengék.

A friss FT-Brookings index szerint a reálgazdasági aktivitást mérő jelzőszámok Amerikában és Kínában egyaránt javultak. De a bizalmi indexek éles ívben esnek, messze a hosszú távú átlagszintek alatt járnak. Prasad szerint ez nem kizárólag a kilábalás tartósságával kapcsolatos aggályokat, hanem a politikai bizonytalanságokat és az egyszerre több „forró ponton gyülemlő” geopolitikai instabilitást is tükrözi. Más nagy elemzőműhelyek ugyanakkor derűlátó előrejelzéseket tartanak érvényben a rövid távon várható globális reálgazdasági teljesítményre.

Fitch Ratings

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott legutóbbi negyedéves világgazdasági prognózisa szerint 2024 egészében a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 2,7 százalékos növekedésére lehet számítani. A Fitch előző, júniusban kiadott előrejelzésében 2,6, még eggyel korábbi, márciusban ismertetett negyedéves prognózisában 2,4 százalékos átlagos világgazdasági reálnövekedés szerepelt az idei évre. Vagyis a ház fél év alatt jelentősen, 0,3 százalékponttal emelte 2024-e szóló globális növekedési várakozását.